вторник, 26 июня 2012 г.

Ķirbis

  • Ķirbis — pasaules lielākā oga — ir neizsīkstošs veselības avots. Tā attīra organismu un palīdz dziedēt locītavas. Ķirbja veselīgās īpašības zūd, ja to cep vai vāra. Jo vairāk to apstrādā, jo nevērtīgāks tas kļūst. Konservēti ķirbji, apstrādāti ar etiķi un sāli, ir garda piedeva ēdienam, bet tiem vairs nepiemīt dziedniecisks spēks.
  • Kā jau visos dārza labumos, arī šajā auglī ir daudz vitamīnu un minerālvielu — aminoskābes, C vitamīns, B grupas vitamīni, karotīns, pektīnvielas, fosfors, silīcijs, kobalts, magnijs, varš...

  • Uzturā lietojamas ir visas ķirbja sastāvdaļas, ieskaitot ziedus un stīgas.
  • - Ziedus var izmantot salātos kopā ar citiem augļiem un ogām, sajaucot tos ar labu eļļu. Tā organisms saņem ēteriskās eļļas, kas palīdz pretoties saaukstēšanās slimībām rudenī. Stīgas, kas ķirbim aug ap Jāņiem, palīdz sirds un nervu mazspējas gadījumā, tām ir arī urīndzenoša iedarbība.
  • - Miza stiprina matus, nagus un zobus. Samalta tā ir izmantojama tāpat kā augļa mīkstums.
  • - Gandrīz visi izmet ķirbja viduci, kas līdzinās švammei. Bet tas ir izmantojams mugurkaula un locītavu masāžām, ādas kopšanā kā losjons, jo ir pilns ar bioloģiski aktīvām vielām un ļoti tīru ūdeni. Ārstniecībā tas ir līdzeklis ādas izsitumu un ekzēmu dziedēšanai.
  • - Sēklas ir jebkura auga esence, tāpēc tās noteikti ir jāizmanto uzturā! Eļļa, kas ir sēklās, eļļo un uztur pie labas veselības locītavas, atjauno gļotādu mitrumu un ir labs onkoloģisko slimību profilakses līdzeklis. Lietojot sēklas mitrā un aukstā laikā, tās veicina siltuma sajūtas rašanos!
  • - Bērniem var dot našķi — lobītas ķirbju sēklas. Tās satur kukurbitacīnu, kas iznīdē vēdera parazītus, cērmes, spalīšus. Sēklas var ēst svaigas, bet, arī pareizi žāvētas (40ºC temperatūrā vai uz krāsns caurvējā) vai apceptas uz pannas, tās savas labās īpašības nezaudē.
  • - Sula baro šūnas. Ķirbju sula satur organisko želatīnu, kas cilvēka organismā veicina skrimšļu atjaunošanos, samazina osteohondrozes sekas. Ilgstoši lietojot ķirbju sulu ikdienā, esot pat izārstēts išiass un atjaunojusies locītavu darbība. Ķirbji veicina kaulu dzīšanu un neorganisko sāļu izvadīšanu no organisma.
  • - Miza, mīkstums un sula spēj atjaunot saistaudus, skrimšļaudus un kaulaudus, tāpēc noder pacientiem ar trūcēm, orgānu noslīdējumiem, saistaudu vājumu un biežiem izmežģījumiem.
  • - Ķirbja mīkstums, ko parasti lieto uzturā, īpaši piemērots kuņģa–zarnu trakta slimniekiem, jo ir maigs un viegli pārstrādājams ēdiens. Tajā gan ir maz šķiedrvielu, bet daudz pektīna, kas izvada lieko holesterīnu, samazina asinsspiedienu, izvada lieko šķidrumu.
  • Lai paņemtu no ķirbja labāko, tas jālieto svaigā veidā un bez cukura, saldināšanai var izmantot medu.
  • Aukstā laikā ķirbju sulai pievieno 20 g ledus, tad aizveras ādas poras un ķermenim ir siltāk.
  • Siltā laikā pievienojot zaļo tēju, poras atveras un mums kļūst vēsāk.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.