вторник, 26 июня 2012 г.

Koprostāze (obstipatio)

  • Funkcionāla rakstura aizcietējums (zarnu atonija vai spazmas).
  • Organiska rakstura aizcietējums (megakolons, dolihosigma u.c. zarnu
  • anomālijas). Hiršplunga slimība.
  • Spinabifisa   metaboliski   traucējumi (hipokaliēmija/hipokalcēmija). Funkcionāla rakstura aizcietējums bieži attīstās barošanas kļūdu dēļ ,ja uzturā tiek lietots pārmērīgs tauku vai olbaltumvielu daudzums.
  • Atoniska tipa zarnu diskinēziju bieži novēro neiznēsātiem bērniem un bērniem, kas slimo ar rahītu, hipotrofiju, hipotireozi, B1 hipovitaminozi.
Spastiska rakstura aizcietējums var rasties pēc zarnu infekcijām, arī bērniem ar neiroartrisku diatēzi.
Otrajā un trešajā dzīves gadā biežākais aizcietējumu cēlonis ir aktīva defekācijas aizture, kā protesta reakcija, ja ģimenē pievērš pārmērīgu uzmanību „podiņa neiroze”. Par aizcietējuma cēloņiem arī var būt sāpes defekācijas laikā tūpļa ieplīsuma dēļ vai arī nevēlēšanās pārtraukt rotaļas.
Klīniski galvenais simptoms ir reta un apgrūtināta defekācija ar mazām porcijām un cietas konsistences, reizēm ar gļotu un asiņu piejaukumu. Spastiskas zarnu diskinēzijas gadījumos fekālijas izdalās mazu gabaliņu veidā "aitu spiras". Bērniem var būt pastiprināts meteorisms, palielināts vēders, sāpes vēderā, sāpes pie defekācijas.
Ārstēšanas pamatā ir diēta. Bērnu agri sāk piebarot ar augļu un sakņu biezeņiem, sulām (plūmes, apelsīni). Piedāvāt tīru ūdeni starp ēdienreizēm. Jāsamazina piena un miltu ēdienu daudzums. Lielākiem bērniem vajag:
1.    pietiekoši daudz dzert (ūdeni, apelsīnu sulu bez cukura), ierobežot
pienu līdz 300 - 500 ml dienā, labāk kefīru, jogurtu, biezpienu;
2.    vairāk ēst zaļos dārzeņus, kas bagāti ar:
-        šķiedrām (spināti, salāti, puravi, selerijas, burkāni, paprika, artišoki, tomāti);
-        augļus- apelsīni, plūmes, žāvētas plūmes kompota veidā;
-        mēreni lietot cukuru, to regulāri aizvietot ar medu;
-        izsargāties lietot: rīsus, makaronus, mannu, cepumus, banānus, ābolus, šokolādi.
     Spastiskas diskinēzijas gadījumos var lietot spazmolītiskos līdzekļus (No-spa, papaverini). Arī fizioprocedūras, masāža un ārstnieciskā fizkultūra.
     Regulāra klīsteru un svecīšu izmantošana ir kaitīga, jo bērns neiemācās nodarbināt vēdera preses muskulatūru. Vienīgi akūta aizcietējuma likvidēšanai var izmantot siltu ūdens-eļļas klizmu, vai ar glicerīnu, vai glicerīna svecītes.
    
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.