воскресенье, 9 сентября 2012 г.

akūti galvassmadzeņu asinsrites traucējumi-diagnoze,NMP,taktika.


.akūti galvassmadzeņu asinsrites traucējumi-diagnoze,NMP,taktika.

Insults ir akūti smadzeņu asinsrites traucējumi, kad smadzeņu lokālo bojājumu simptomi, kurus rada asins apgādes pārtraukums smadzenēm, neizzūd 24 stundas laikā, izraisot smadzeņu infarktu. Tipiski attīstās pēkšņi  vai strauji, vai arī cilvēks tos konstatē, pamostoties no miega. Ir 3 insulta veidi- cerebrāls infarkts, intracerebrāla hematoma un spontāna subarohniodāla hemorāģija. Bez CT nav iespējam dg cerebrālu infarktu no intracerebrālas hematomas, tādēļ NMP etapā tikai jāstabilizē vitālās f-jas.
Nav indicēta TA neatliekama korekcija insulta slimniekam, ja tas nepārsniedz 220/120mmHg. Strauja TA korekcija cerabrāla infarkata gadījumā var būtiski pasliktināt tā iznākumu, jo paplašinās smadzeņu bojājuma zona. Hipertonija šajā gadījumā uzskatāma par fizioloģisku organisma reakciju, kas palīdz uzturēt smadzeņu apasiņošanu.  Galvenie cerebrāla infarkta un i/cerebrālas hematomas lokālie simptomi: hemiparēze, hemihipestēzija(vienas ķermeņa puses nejūtība), valodas traucējumi- motorā vai sensorā afāzija.  Vertebrobazilārās sistēmas infarktu vai hematomas gadījumā mugurējā galvaskausa bedrē arī: reibonis, slikta dūša, vemšana. Koordinācijas traucējumi- ataksija, dubultošanās, acs ābolu kustības traucējumi, šķielēšana. Hemianopsija(1/2 redzes lauka zudums). Dizartrija, disfāgija, disfonija(bulbārs sindroms). Alternējoša tipa parēze (sejā vienā pusē, ķermenī- otrā).
Išēmija, ko nosaka asinsrites pavājināšanās kādā no smadzeņu apvidiem, vispārējās pataloģijas, piemēram, sirds, vielmaiņas patoloģijas dēļ.
Ekstradurāls, subdurāls, subarahnoidāls vai intracerebrāls asinsizplūdums.
Spontāna subarohnoidāla hemorāģija raksturojas ar atšķirīgu klīnisko ainu. Šī insulta gadījumā pieļaujama TA pazemināšana neatliekamā kārtā!!!
Klīniskas izpausmes:
Pēkšņas, spēcīgas galvassāpes, slikta dūša, vemšana.
Notirpums, nespēks vai pilnīgs kustību trūkums vienā ķermeņa pusē.
Rīšanas grūtības(disfāgija).
Afāzija, apziņas traucējumi (apjukums, neadekvāta uzvedība).
Samaņas traucējumi (kavējums, smagos gadījumos- koma)
Pozitīvs meningiālais sindroms.
Ābolu kustības traucējumi, parēzes, lokāli simptomi, kas var liecināt par hemorāģijas izplatību i/cerebrāli.
Ārstēšana: Uzturiet vitālās funkcijas-elpceļu caurejamību.
Smadzeņu tūskas ārstēšana: smadzeņu tūska visspilgtāk izteikta ir 3-5 dienas pēc infarkta.
Kalcija antagonisti asinsspiediena mazināšanai un asinsvadu spazmas novēršanai.Antikoagulanti-ja pierādīts, ka nav asinsizplūduma smadzenēs.Spazmolītiskie līdzekļi spastiskajai paralīze.Fizikālā terapija un rehabilitācijas programma.Pēcinsulta depresijas ārstēšana ar antidepresantiem. Draudošas galvas smadzeņu ķīlēšanās gadījumā (vienpusēja vai abpusēja zīlīšu paplašināšanās, asimetriska zīlīšu reakcija uz gaismu, patoloģiska ekstremitāšu fl eksija vai ekstensija, progresējoša neiroloģiskā stāvokļa pasliktināšanās, kas nav izskaidrojama ar ekstrakraniāliem faktoriem) jau līdz slimnieka nogādāšanai neiroķirurģiskā stacionārā jāsāk mannitola infūzija bolusa veidā (lg/kg 30 min laikā), īslaicīga hiperventilācija ar pC02=30–35 mm Hg.
Taktika: Noskaidrot laiku, kad parādījušies pirmie simptomi, un fiksēt to IK. Pacientu ar runas traucējumiem vai smagu insulta sindromu, ieteicams nogādāt slimn.kopā ar radinieku

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.