понедельник, 10 сентября 2012 г.

Cūku gripa, jeb pandēmiskā gripa- diagnostika, taktika


Cūku gripa, jeb pandēmiskā gripa- diagnostika, taktika

Inficēšanās veids
Pandēmiskā gripa ir akūta elpceļu infekcija. Inficēšanās notiek tieša kontakta ceļā, slima cilvēka elpceļu sekrētam nonākot vesela cilvēka elpceļos vai netieši – iekļūstot elpceļos ar netīrām rokām vai priekšmetiem, kas ir aptraipīti ar slimu cilvēku elpceļu sekrētu. Slimība attīstās 7 dienu laikā pēc inficēšanās. Inficēties ar termiski apstrādātu cūkgaļu nevar.
Jaunās A/H1N1 gripas klīnika
Klīniskā izpausme neatšķiras no parastās ikgadējās sezonālās gripas izpausmes. Tās pazīmes: akūts sākums, augsta ķermeņa temperatūra, drebuļi, lauzošas sāpes muskuļos, galvassāpes, nespēks, aizlikts deguns, klepus, sāpes kaklā; retos gadījumos – vemšana vai caureja.
Ja cilvēkam parādās gripai līdzīgie simptomi, nekavējoties jāsazinās ar ģimenes ārstu. Jāpaliek mājās, cik iespējami, jāizolējas no pārējiem ģimenes locekļiem, jāievēro higiēnas noteikumi. Jālieto atsevišķi trauki un citi sadzīves priekšmeti. Telpas ir jāvēdina.
NMPD brigādēm:
ja ir izsaukums „uz gripu”, pievērst uzmanību epidemioloģiskai anamnēzei,
klīniskai ainai,
ja pacientu klīnisku indikāciju dēļ nav nepieciešams hospitalizēt, informēt ģimenes ārstu par nepieciešamu mājas vizīti,
ja pacients hospitalizējams klīnisku indikāciju dēļ – NMPD brigādei informēt ārstniecības iestādi (LIC – ja Rīgā, pēc pacienta dzīvesvietas - ārpus Rīgas), lai pacientu hospitalizētu izolatorā, apejot pacientu uzņemšanas nodaļu,
NMPD personālam lietot aizsargmaskas.
Ārstēšana un ķīmijprofilakse
Ārstēšanai un ķīmijprofilaksei ordinē oseltamiviru vai zanamiviru. Terapija ir jāuzsāk nekavējoties. Pieaugušiem ordinē oseltamiviru pa 75 mg 2 reizes dienā 5 dienas ilgi vai zanamiviru divas 5 mg inhalācijas 2 reizes dienā 5 dienas ilgi. Profilaktiski ordinē oseltamiviru 75 mg 1 reizi dienā vai zanamiviru divas 5 mg inhalācijas 1 reizi dienā. Pēcekspozīcijas profilaksi turpina 10 dienas pēc pēdējās zināmā kontakta reizes – TIKAI riska grupām.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.