вторник, 4 сентября 2012 г.

Dzemdību vadīšana ārpus stacionāra


. Dzemdību vadīšana ārpus stacionāra

Priekšvēstneši (preliminārais periods):
     grūtn smaguma centrs pārviet uz priekšu
  dzemdes pamats un augļa priekšguļošā daļa noslīd uz leju
   no maksts biezi, gļot izdalījumi #naba izspiežas uz āru
 īlaicīgas, velkošas sāpes vēdera lejasdaļā un krustos.;
Vairākdzemd rodas vājas, nereg un mazsāpīgas dzemdes kontrakc (praesagientes), kuru rez dzemdes kakla atvēršanās nenotiek.
Par preliminārām sāpēm uzskata sāpes, kas ilgst >6h un dzemte ir tonizēta, augļa priekšguļ daļa virzās uz leju(dzemdes kakls neatveras; sāpes nepastiprinās un var pāriet). Svarīgi zināt cik ilgs ir periods, jo ilgstoši tas rada sarežģijumus – primārs dzemdību darb vājums, diskoordinēta dzemd darb. Grūtn. ar preliminārām sāpēm ir jāhosp. Jaārstē augļa hipoksiju. Lietot dzemdību darbību stimulējosūs līdz nedrīkst.
 Dzemdību per:
 I per- atvēršanās per – ilgst no 1 reg dzemd sāpēm līdz dzemdes kakla ārējās mutes pilnīgam atvērumam. Dzemdes muskulatūra vienlaicīgi saraujas – kontrakcija un pārviet, nobīde attiec vienai pret otru – retrakc. Vienlaic notiek dzemdes kakla cirkul mm iestiep – distrakcija, kakla kanāla paplaš un ārējās mutes atvēršanās – izlīdzin.
*Pirmdzemd kakla atvērš sākas no tā augš daļas – iekš mutes, tad dzemdes kakl izlīdzin, tad atveras ārējā mute.
*Atkārtoti dzemd kals pa priekšu izlīdzinās un tad atveras vielac abas mutes.
 Dzemdību sāpēm pastipr iezīm robeža starp apakš segm (iestieptais un hipertrof dzemdes šauruma un dzemdes ķermeņa apakš daļa) un pārējo dzemdes ķerm daļu t.i. t.s. kontrakc gredzens s. robežgredz. Tas izveid pēc augļūdeņu noplūšanas t.i. I per beigās. N gredz nepaceļas augstāk par 4pirkstu platumu, jeb 8cm virs simfīzes. Vietu, kur dzemdes apakš segm aptver augļa priekšguļ daļu sauc par saskarsmes joslu. Saskarsmes josla sadala augļūdeņus priekš un mugur daļā.mugur daļas ūdeņi noplūst vienlaic ar augļa piedzim. Augļapvalkiem plīstot noplūst 100-200ml. Patol augļa ūdens noplūšana: 1) priekšlaic noplūš – noplūst pirms dzemd darb sākuma (dg anamnestiski vai ar lakmusa papīru nosakot ūdens bāzisko un urīna skābo vidi) 2) agrīna noplūš – pie daļēji atvērta dzemdes kakla. 3)vēlīna noplūšana – ja apvalki ir biezi un plīst tikai pie pilnīga atvēruma un izstumšanas per beigās. Nesavlaic ūdens noplūš saist ar: 1)augsti nov priekšguļ daļa 2)nepareiza augļa guļa 3)apakš dzemdes segm nepinvērtība 4)dzemdes kakla anat patol 5)augļa apvalka patol. I per pirmdzemd ilgst 12-18h, atkārtoti dzemd 2x ātrāk.
II per – izstumšanas per – kad pilnībā atveras dzemdes kakla ārējā mute līdz augļa piedzim. Dzemd sāpes ik pēc 3-4min, dzīšanās sāpes ir no 2-3min, kuru uzdevums ir dzīt augli caur dzemd ceļiem. Dzīšanas sāpēm mitējoties auglis atslīd atpakaļ, starpenes izspīlējums samazin un dzimumsprauga sakļaujas. Augļa galvas parād dzimumspraugā tikai dzīšanās sāpju laikā sauc par galvas iegriešanos, kas saskan ar biomeh II momentu (rotatio capitis int) beigām. Dzīšanas darb turpin galva vairs nepazūd – galvas izgriešanās – biomeh III moments – defleksio capitis. Pēc pakauša piedzim starpenes saspringums palielin un dzimst paura daļa, piere un seja. Šis brīdis ir vissāpīgākais. Tad notiek rotatio capitis ext, tad piedzimst pleci, ķerm. Līdz ar augli noplūst mugur ūdeņi, kas satur nedaudz as un vernix caseosa. Nabas saiti nospiež un nogriež. II per ilgst 1-2h, atkārtoti dzemd līdz 45min.
 III per – placentārai per – no augļa piedz līdz plac piedz. Rodas nelielas sāpes , kas saist ar plac atdal. Dzemdes pamats atrodas nabas līmenī, kad plac atdal dzemde ir blīva un noliekusies no viduslīnijas, pacēlusies virs nabas. Kad plac ir noslīdējusi, ir vēlme spiest. Pēc plac piedzim dzemde strauji saraujas, pamats lokaliz starp simfīzi un nabu. Palp ir blīva. Plac var atdalīties  no centra (Šulces vaids)  un no malām (Dunkana veids). II per ilgst 15-20min. par plac atdal liecina: 1)Čukalova-Kistnera paņēmiens – ar plaukstas lat malu uzspiež uz vēdera priekš sienai virs simfīzes. Ja atdal – nabas saita uz iekšu neievelkas 2)Šrēdera simpt – virs simfīzes taust mīksts izvelvējums, kad atdalījusies 3)Ālfrēda paz – nabassaite pagarin 4)Kleina paz – pēc dzīšanās nabassaite atpakaļ neatvelkas.
Taktika primārās pēcdzemdību asiņošanas gadījumā:
1. Pieaicina palīgspēkus.
2. Nodrošina adekvātu i/v pieeju (katetrs nr. 18; hemotransfūzijai nr.16, 14).
3. Dzemdes ārējā masāža, kamēr tā kļūst blīva (sk. att.).
4. Uterotonisko medikamentu ievadīšana -
Oxytocini 10 DV atšėaidījumā ar sol. Na Cl 0,9% 500 ml i/v strauji pilienos.
5. Asiņošana turpinās, dzemde blīva. Pārbauda dzemdību ceļu audu veselumu, plīsumu
nošūšana.
6. Asiņošana turpinās, dzemde nav adekvāti savilkusies. Kateterizē urīnpūsli, veic dzemdes
dobuma manuālu revīziju adekvātā anestēzijā.
Ja placentārais lauks nelīdzens, dzemdes tonuss neapmierinošs, pieļaujama dzemdes
dobuma kiretāža.
7. Bimanuāla dzemdes kompresija
8. Rekomendētie laboratoriskie izmeklējumi: hemoglobīns (Hb), hematokrīts (Ht), eritrocītu un
trombocītu skaits, asins grupa, Rh faktors un fenotips, antieritrocitārās antivielas, protrombīna
laiks, APTL, fibrinogēns, D-dimēri, seruma laktāts (sensitīvs rādītājs asiņošanas un šoka
pakāpes vērtēšanai un monitorēšanai).
9. Vitālo funkciju monitorēšana (asinsspiediens, pulss, O2 saturācija).
10. Urīnpūslī ilgkatetrs. Stundas diurēze.
11. Skābekļa maska (ja nepieciešams).
12. Uterotoniskie medikamenti
13. Precīza asins zuduma uzskaite.
14. Savlaicīga zaudētā asins apjoma aizvietošana. Atkarībā no asins zuduma aizvieto ar
kristaloīdiem (KR) (sol. Na Cl 0,9% , sol. Ringeri), koloīdiem (KO) ( Gelofusine), eritrocītu
masu (Er), svaigi saldētu natīvo plazmu (SSP)

Oxytocini – pirmās izvēles preparāts. Ātra iedarbība.
Blaknes reti: slikta dūša, vemšana, antidiurētisks efekts.
Kontrindikācijas: hipersensitivitāte.
Devas: terapijas sākumā nevajadzētu pārsniegt 20 DV, maksimālā deva 80 DV.
Dzemdību process notiek ĀP brigādes mašīnā vai mājās, atsevišķi jāaizpilda pavadlapa v/lNr 114/u gan dzemdētājai gan jaundzimušajam

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.