понедельник, 10 сентября 2012 г.

Endotoksisko komu diferenciālā diagnostika,taktika.


Endotoksisko komu diferenciālā diagnostika,taktika.

Lai diferencētu komas, ir jāizvērtē klīniskās pazīmes.
Glikēmiska( hipo/ketoacidoze)Hipoglikēmiska- 2,5-3,0 mmol/l, lipīgi sviedri, tahikardija, trīce, bada sajūta, uzbudinājums, neadekvāta rīcība, krampji, koma.Taktika:  40-100ml glikoze i/v
Ketoacidoze- koma attīstās pakāpeniski, poliūrija, slāpes, vemšana, redzes traucējumi, prekoma-koma, kusmaula tipa elpošana, acetona smaka, dehidratācijas simptomi, virs 20mmol/l, iespējami ritma traucējumi. Taktika: - rehidratācija Na Cl 30min 1 L , monitorēšana, hospitalizācija.
Aknu- aknu smaka no mutes, anamnēze. Taktika: Vitālo rādītāju kontrole, i/v kateters, simptomātiska ārstēšana.
Urēmiskā koma- rada akūta vai hron. Nieru mazspēja.Urēmiskā koma - Bezsamaņa parasti ir dziļa, bet nereti slimnieki ir ļoti nemierīgi - mētājas, vaid. Elpošana ir dziļa, ritmiska - t.s. Kusmaula tipa elpošana. No mutes dobuma jūtama izteikta urīna smaka.Akūta nieru mazspēja— visu nieru funkciju strauja pasliktināšanās, kas izraisa urīna daudzuma samazināšanos vai pat pilnīgu urīna trūkumu, — var rasties gan pēkšņi, gan pēc ilgstošas nieru slimības. Tās biežākie cēloņi ir saindēšanās ar smago metālu sāļiem,  organiskiem šķīdinātājiem, etiķa  esenci, tvana gāzi, dažādiem medikamentiem. Cēlonis var būt arī plaši apdegumi, smagas traumas, smagas dzemdības, noasiņošana, kā arī akūts nieru iekaisums vai hroniska nieru iekaisuma paasinājums.Hron. Nieru mazspēja var būt jebkuras hroniskas nieru slimības sekas. Visbiežāk to izraisa hron. pielonefrīts, glomerulonefrīts,policistoze, amiloidoze. Hroniskai nieru mazspējai progresējot, pamazām rodas nopietni traucējumi sirds muskulatūras un galvas smadzeņu darbībā. Slimības sākumā palielinās urīna daudzums, rodas sausums vai nepatīkama garša mutē, slāpes, nespēks, reizēm slikta dūša, vemšana vai caureja. Ada parasti dzeltenīgi bāla, sausa, reizēm ir neliela tūska. Arteriālais spiediens parasti paaugstināts, slimībai progresējot, iestājas nervu darbības traucējumi un pat pilnīga bezsamaņa — urēmiskā koma.
 Tireogēna- Neārstēta hipotireoze var beigties ar hipotireozes komu. Tā ir smaga komplikācija ar augstu mirstību. Komu var provocēt dažādi apstākļi - organisma atdzišana, dažādas infekcijas, traumas, operācijas, narkoze, sedatīvie līdzekļi, alkohola lietošana pat nelielās devas.
Hipotireozes komas pamatpazīmes:
1. hipotermija,
2. bradikardija,
3. krampji.
4. Raksturīga hipotensija, hipoglikēmija, adināmija.
Palīdzība: Uzmanīga organisma sasildīšana, elpošanas normalizēšana, glikozes ievadīšana, sirdsdarbības stabilizēšana, GK.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.