вторник, 11 сентября 2012 г.

Grūtniecību vēlīnās toksikozes- dg., taktika


Grūtniecību vēlīnās toksikozes- dg., taktika

Vēlīnās GRŪTNIECĪBAS TOKSIKOZES parasti rodas pēc 30. grūtniecības ned.
 Izšķir:
ü      Primārās;
ü      sekundārās
Sekundārās GRŪTNIECĪBAS TOKSIKOZES rodas sakarā ar dažādām vispārējām slimībām (hipertoniskā slimība, nefrīts, iekšējās sekrēcijas dziedzeru darbības traucējumi u.c.) un parasti sākas agrāk. Tās izpaužas tūsku, nefropātijas (nieru darbības traucējumu) un eklampsijas (krampju) veidā. Tūska vispirms rodas uz kājām, pakāpeniski izplatās uz ārējiem dzimumorgāniem un vēderu, var būt arī sejā. Tās cēlonis ir palielināta asinsvadu sienu caurlaidība, kuras dēļ asins plazma pāriet apkārtējos audos.
Tūskas var būt apslēptas, tāpēc sievietei grūtniecības otrajā pusē regulāri jāsveras: ja tās masa nedēļas laikā palielinās vairāk par 300— 350 g, tas nozīmē, ka sāk veidoties tūska. Grūtniecības tūska var pāriet nākamajā toksikozes formā — nefropātijā. Tai raksturīga tūska, paaugstināts asinsspiediens (hipertensija) un olbv. parādīšanās urīnā (albuminūrija). Slimniecei ir galvassāpes, smagākos gadījumos arī redzes traucējumi. Rodas pārmaiņas nierēs. Mātes organisma intoksikācijas dēļ auglis atpaliek attīstībā, var iestāties arī priekšlaicīgas dzemdības. Atsevišķos gadījumos šai GRŪTNIECĪBAS TOKSIKOZES formai var būt raksturīgs vienīgi paaugstināts asinsspiediens (grūtniecības hipertensija).
Ja grūtniecības nefropātiju neārstē, var rasties vissmagākā GRŪTNIECĪBAS TOKSIKOZES forma — eklampsija. Pirms krampju lēkmes vērojams t.s. pirmslēkmes jeb preeklampsijas stāvoklis, kas izskaidrojams ar asinsrites traucējumiem smadzenēs. Slimniecei ir stipras galvassāpes, redzes traucējumi, spiediena sajūta pakrūtē, slikta dūša, vemšana. Preeklampsijas stāvoklis var pāriet eklampsijā. Krampju lēkme sākas ar sejas muskuļu raustīšanos (fibrillāciju), kas ātri pāriet uz ķermeņa augšdaļu, pēc tam uz pārējo muskulatūru. Slimniece zaudē samaņu, elpošana apstājas, āda kļūst zilgana, acu zīlītes paplašinās. Lēkme ilgst 1.5—2 min.
Ārstēšana. Vēlīnās GRŪTNIECĪBAS TOKSIKOZES ārstē tikai slimnīcā: lieto medikamentus, kas pazemina asinsspiedienu, veicina urīna izdalīšanos utt. Eklampsijas gadījumā grūtnieces un augļa liktenis ir atkarīgs no savlaicīgas un mērķtiecīgas ārstēšanas

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.