воскресенье, 9 сентября 2012 г.

Jaundzimušā novērtējums pēc Apgares skalas. Jaundzimušā reanimācija- NSM/MPV attiecība, intubācijas īpatnības, medikamentu ievade, devas.


. Jaundzimušā novērtējums pēc Apgares skalas. Jaundzimušā reanimācija- NSM/MPV attiecība, intubācijas īpatnības, medikamentu ievade, devas.

Pēc Apgares skalas jaundzimušais tiek vērtēts pēc 5 pazīmēm:
ü      Sirdsdarbībasv( norma: 140 x/min. (100- 180));
ü      Elpošana (norma: <40 x/min.), lielāka par 60 x/min. vienmēr ir nenormāla;
ü      Muskuļu tonusa;
ü      Reflektoriska kairinājuma;
ü      Ādas krāsas.
Katra no pazīmēm tiek vērtēta 0,1,2 ballēm. To nosaka pēc 1 un 5 minūtēm, bet ja 5. min. vērtējums ir mazāks par 7 ballēm, papildu vērtējums jānosaka ik pēc katrām 5 līdz 20 min.
Jaundzimušā reanimācija
Ievērot reanimācijas ābeci:
 A- nodrošināt atvērtus elpceļus:
  • drenāžas poza (15º slīpumā ar galvu uz leju- paliek saritinātu autiņu zem pleciem, ja mutē krājas sekrēts pagriezt uz sāniem);
  • atsūkšana- pirmo atsūkšanu ieteicams pēc galviņas iznākšanas, īpaši, ja mekoniāli ūdeņi. Vispirms jāatsūc mute ar balonu s. mehānisko atsūkšanas aparātu, deguns, ja ir mekoniāli ūdeņi, atsūc arī no trahejas + skalošana ar 0.5-1ml 0.9% NaCl šķidumu.
  • Endotraheāla intubācija- pēc Zviedrijas šo sāk, ja pēc 2-3min. elpināšanas ar masku nav efekta. Tūlītēja, ja ir mekoniāli augļūdeņi. Jāievada atbilstoša izmēra intubācijas caurule pēc formulas: “6cm + j-dz. masas kg”.
 B- ierosināt elpošanu:
  • taktīlā stimulācija- reizēm jau nosusināšana, atsūkšana. Knipis pa pēdu, pēdas papliķēšana, viegla muguras paberzēšana, krūšukurvja parīvēšana. Ja pēc 10-15s stimulācijas spontāna elpošana nestabilizējas, jāsāk
  • pozitīva spiediena ventilācija ieelpā (PSVI) ar masku-maisu, ar intubācijas trubu-maisu (100%O2). Indikācijas PSVI: apnoe; neregulāras, virspusējas, gaisu tverošas elpošanas kustības; sirdsdarbība zem 100x/min.; noturīga, vispārēja cianoze, par spīti 100%O2 padevei plūsmas veidā. Elpināšanas temps 40-60x/min.
 C- stimulēt, uzturēt sirdsdarbību, as-riti: krūšukurvja masāža.
Pēc 2ām metodēm:
1)īkšķus uz krūšu kaula uz iedomātās līnijas, kas savieno krūšu areolas, ar pārējiem pirkstiem aptver no muguras. Īkšķus vienu uz otra, ja j-dz. ir neiznests.
 2)ar rādītājpirkstu & vidējo, uzliek turpat. Spiešanas dziļums: 1-2.5cm, 120x/min.
Elpināšanas, masāžas attiecība= 1:3. Sirdsdarbību kontrolē pēc 30s, netiešo sirds masāžu var pārtraukt, ja sirdsdarbība ir ātrāka par 80x/min.
Asfiksijas smagumu nosaka pēc Apgares skalas (vērtē 1.,5.,10.,20.min.): 6-7 balles= viegla asfiksija, 3-5= vidēji smaga, zem 3= smaga.
 Atdzīvināšanas pasākumi jāveic pēc vienotas shēmas: ievērojot reanimācijas ābeci, izvērtē elpošanu, ja ir spontāna: vērtē sirdsdarbību. Ja zem 100- 15-30s veic PSVI, ja nepaātrinās, ventilē & netiešā sirds masāža. Ja virs 100x/min- vērtē ādas krāsu. Ja sārta s. perifēriska cianoze- novērošana. Ja cianotiska- papildus O2. Ja elpošana nav s. atsevišķas ieelpas kustības: PSVI 15-30s, vērtē sirdsadrbību (skaita 6s). Ja virs 100x/min.- & ir N elpošana, pārtrauc ventilāciju. Ja 60-100 (80)x/min.- turpina ventilāciju & netiešo sirds masāžu, ja nepaātrinās- 0.01% adrenalīnu i/v, e/t (endotraheāli) 0.1-0.3 ml/kg. Ievada ātri, drīkst atkārtot pēc 5 (3) min. Tas pats, ja sirdsdarbība zem 60x/min. Citi mdm: ja j-dz. ir nomākta elpošana dēļ narkotikām, ko lietolusi māte ~4h pirms dzemdībām, lieto Naloksonu 0.1mg/kg i/v, e/t ievada ātri, var arī i/m, s/c, var atkārtot katru 2.,3.min. Dopamīns- 5mkg/kg/min. Ilgstošas infūzijas veidā ar perfuzoru, jākontrolē sirdsdarbība, spiediens. Jakoriģē arī metabolie traucējumi- NaHCO3 4.2%2-4ml/kg, ja pH zem 7.2. Ievada lēnām, tikai labi ventilētiem j-dz. Šķidruma apjoma atjaunotāji: asinis, 5%albumīns, fizioloģiskais. Deva- 10ml/kg i/v, ievada 10min.laikā.
Diskusija, kad jāpārtrauc reanimācija, pēc Zviedriem:
1)ja 20min. pēc veiktajiem pasākumiem nav sirdsdarbība, elpošana, pulsācija.
 2)pēc 45min., ja ir sirdsdarbība, bet nav elpošana.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.