пятница, 7 сентября 2012 г.

. Mēris


. Mēris

Mēris ir sevišķi bīstama akūta inf. slimība, kam raksturīga organisma vispārēja intoksikācija, iekaisums ādā, limfmezglos, plaušās un citur.
MĒRIS ierosina mikroorganisms Pasteurella pestis. Cilvēki inf..ējas no slimiem grauzējiem (susliki, žurkas u.c) un inf..ētām blusām. Slims cilv. var kļūt par inf. avotu. Ja cilv. inf..ējies caur ādu, rodas t.s. ādas buboņu vai arī septiskā MĒRIS forma, bet, ja inf..ējies pa gaisu ar pilieniem, izveidojas plaušu forma. Inkubācijas periods ilgst 2—5 dienas.
 Klīnika: Slimība sākas pēkšņi; krasi paaugstinās t°, rodas drebuļi, nespēks, stipras galvassāpes; sākas murgi un halucinācijas, bet ļoti smagos gadījumos krītas asinsspiediens, ir pulsa traucējumi, sejā ciešanu un šausmu izteiksme. Saslimušie iet bojā pieaugošas sirds un asinsvadu mazspējas dēļ. Buboņu formai raksturīgi iekaisuši, palielināti, blīvi un sāpīgi lifmezgli — buboņi, kas lokalizējas cirkšņos, padusēs, kakla apvidū. Buboņi var sastrutot un čūlot. Primārās plaušu formas gadījumā rodas mokošs, sāpīgs klepus ar putainām vai asiņainām krēpām. Slimnieka stāvoklis ātri pasliktinās, iestājas bezsamaņa, smags šoks, kas 2—4 dienu laikā var beigties ar nāvi.
Ārstēšana. Saslimušais steidzami jāievieto slimnīcā. Lieto antibiotikas (streptomicīnu, tetramicīnu, levomicetīnu), sirds un asinsvadu darbību veicinošus līdz., sāļu šķīdumus, vit..s u.c.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.