пятница, 7 сентября 2012 г.

Mirgošanas aritmijas paroksismi- veidi, diferenciāla ārstēšana, taktika


Mirgošanas aritmijas paroksismi- veidi, diferenciāla ārstēšana, taktika

 Mirgošanas aritmija - ātras, nekoordinētas priekškambaru saraušanās, haotiskas atsevišķu muskuļu šķiedru kontrakcijas. Impulsu biežums priekškambaros sasniedz 400-600 reižu minūtē. Bet daudzi impulsi kambarus nesasniedz - vājāki pa ceļam izgaist. Līdz ar to kambaru saraušanās  ir daudz retāka, nekā priekškambaru impulsācija, bet kambaru saraušanās arī neregulāras. Jo mazāk impulsu pāriet uz kambariem, jo sirdsdarbība lēnāka. 
Atkarībā no kambaru saraušanās biežuma izšķiram:
1.          tahisistolisko formu - sirdsdarbības biežums virs 90 x minūtē;
2.          eusistolisko formu - sirdsdarbības biežums no 60 līdz 90 x minūtē;
3.          bradisistolisko formu - sirdsdarbības biežums zem 60 x minūtē.

Mirgošanas aritmija var būt:
·             paroksismālā MA - lēkme ilgst mazāk nekā 7 dienas. Parasti pāriet spontāni 48 stundu laikā.
·             permanentā MA - pastāvīga MA. Rezistenta kardioversijai.
Klīniskā izpausme:  
Galvenās sūdzības: sirdsklauves;  pārsitieni, neritmiska sirds darbība; vājums, diskomforts sirds apvidū; baiļu sajūta; elpas trūkums, kas pieaug pie fiziskas slodzes.
Objektīvie simptomi:
·             Pie izteiktas tahikardijas var parādīties akūtas sirds mazspējas simptomi
·             Tahisistoliskās formas gadījumā rodas pulsa deficīts - pulsa biežums ir mazāks nekā sirdsdarbības biežums tai pašā laika periodā, piem.: Pulsa biežums var būt 100 X minūtē, bet sirdsdarbības biežums - 115 X minūtē. Pulsa deficīts šajā gadījumā - 15.
Pulsa deficīts rodas tādēļ, ka daļa sirds sistoļu ir tik vājas, ka nespēj radīt labi taustāmu pulsa vilni. Jo lēnāka sirdsdarbība, jo pulsa deficīts mazāk. 
·             Tā kā mirdzaritmijas gadījumā nav pilnvērtīgu ritmisku kontrakciju, priekškambaru dobumos var veidoties asins recekļi, it sevišķi kreisajā priekškambarī, no kuriem var atrauties emboli, kas visbiežāk tiek iznesti pa lielo asinsrites loku. Mazajā asinsrites lokā var veidoties tromboembolija sīkos asinsvados.
·             EKG - priekškambaru mirgošana ir absolūta aritmija:
o    kambaru saraušanās seko viena otrai ar dažādiem intervāliem,
o    priekškambaru kontrakciju nav, tāpēc EKG nav P zobu,
o    nevienādi R-R intervāli.
Ārstēšana: Taktika: 1 Paroksizmu kupēšana 2 Balstterapija. Principi. 1 Pamatslimības ārstēšana 2 Miokarda funkciju un struktūras uzlabošana (AKEI un BAB) 3 Mazināt neirogēno toksisko un reflektoro ietekmi uz miokardu. 4 Novērst elektrolītu līdzsvara traucējumus (īpaši K un Mg) 5 Diferencēta AAP lietošana.
Ja stāvoklis stabils- kupē stacionārā!!!
Ja stāvoklis stabils vai robežstabils * AM/AP izvērtē iespēju vai kupēt vai bradikardizēt (diltiazems 0,25mg/kg/2min iv, ef.neg. pēc 15min 0,35mg/kg/2 min, balstth.inf. 5-15mg/h. Verapamils 5mg/1min iv, ef.neg. pēc 30min 5mg/5 min. Digoksīns 0,5mg/10min iv ef.neg. 0,25mg ik 4st. Max.1,5mg/24h (←visi trīs un arī BAB mazina kambaru frekvenci) Prokaīnamīds 10-15mg/kg 10-20mg/min vai 100mg ik 5 min. Propafenons AM 600mg po. Ibutilīdu 0,01mg/kg/10min <60kg, 1mg/10min >60kg. Amidoronu 5mg/kg/5-30min iv vai 150mg/10min turpina 1mg/10min 6st. Antikoagulantus)(hinidīns AM kupēšanai 0,3-0,6 mg x3 po, ātrā piesātināšana ik 2st 0,1-0,4-0,2-0,2-0,2).

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.