четверг, 6 сентября 2012 г.

Pneimotorokss



Spriedzes pneimototrakss (SP)
Ja krūškurvja sienas, bronha vai plaušas brūce darbojas kā ventilis un caur to pleiras telpā ieplūst un uzkrājas gaiss, tad veidojas spriedzes pneimotorakss. Rezultātā plauša tiek pilnībā saspiesta. Videne un traheja novirzās uz pretējo pusi, un tiek saspiesta pretējās puses plauša. Tiek nospiesta apakšējā dobā vēna, samazinās asins pieplūde sirdij un sirds minūtes tilpums. Var novest pie asinsrites apstāšanās (bezpulsa sirds elektriskā aktivitāte).
SP rodas plēstas plaušu brūces, trahejas vai lielo bronhu plīsuma, kateterizējot zematslēgas kaula vēnu vai iekšējo jūga vēnu, vai neadekvāti novērsta vaļēja pneimotoraksa gadījumā.
Klīniskās pazīmes: nemiers, baiļu sajūta, izteikti pieaugošs elpas trūkums, tahikardija, hipotensija, trahejas nobīde. Cietusī puse nepiedalās elpošanā, un virss tās nav iezklausāma elpošana. Kakla vēnas pietūkušas, dažkārt novēro zemādas emfizēmu. Cianoze ir vēlīna izpausme.
Jādiferencē no sirds tamponādes. To diferencē virs cietušās puses perkusijas laikā dzird timpānisku skaņu.
Taktika: Jāveic pleiras dobuma punkcija. Pa lin. medioclavicularis otrajā ribstarpā, ievadot pēc iespējas resnāku adatu, no kuras ar lielu spiedienu izdalās gaiss. Šādā veidā SP pārvērš par parastu pneimotoraksu. Pēc tam veic pleiras dobuma drenāžu. Drenu ievada piektajā ribstarpā pa priekšēju aksilāro līniju un veic aktīvu aspirāciju.
Vaļējs pneimotorakss (VP)
Veidojas, ja krūšu kurvja sienas traumas rezultātā rodas pleiras dobuma saistība ar apkārtējo vidi. Parasti pie plašas krūšu kurvja sienas brūces, caur kuru gaiss brīvi ieplūst un izplūst no pleiras dobuma. VP ir tad, ja uz pleiras dobumu penterējusī brūce neslēdzas un paliek visu laiku atvērta.
VP diagnosticē pēc brūces krūškurvja sienā, caur kuru ieelpā ar troksni tiek iesūkts gaiss, bet izelpā tiek izspiests atpakaļ.
Taktika: nekavējoties likvidēt defektu krūšu kurvī. Defektu slēdz ar sterilu noslēdzošu pārsēju. Pārsēja trīs malas piestiprina pie krūšu kurvja sienas- izveidojot ventiļa mehānismu: ieelpā pārsējs tiek cieši iesūkts brūcē un neļauj tur ieplūst gaisam, bet izelpā nepiefiksētā pārsēja mala ļauj gaisam izplūst.
Ja pacienta vispārējais stāvoklis ir smags, nepieciešama trahejas intubācija un mākslīgā plaušu ventilācija..

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.