понедельник, 10 сентября 2012 г.

Rota vīrusa infekcija- diagnostika, diferenciāldiagnostika, taktika


. Rota vīrusa infekcija- diagnostika, diferenciāldiagnostika, taktika

Rota vīrusa infekcija ir ļoti bieži sastopama, it īpaši bērniem, kas ir jaunāki par diviem gadiem. Biežākais slimības simptoms ir ūdeņaina caureja, kas var radīt organisma atūdeņošanos, kā arī citi simptomi, tādi kā vemšana un drudzis.
Rota infekcija ir sezonāla, tās biežākie uzliesmojumi vērojami rudenī un pavasarī, sasniedzot kulmināciju ziemas mēnešos. Lai arī inficēšanās ar Rota vīrusa infekciju ir iespējama atkārtoti, tomēr turpmākās inficēšanās ir ar daudz vieglāku slimības gaitu, salīdzinot ar pirmo saslimšanas gadījumu.
Simptomi
Bērniem slimības simptomi parasti attīstās 1-3 dienas pēc kontakta ar inficēšanās avotu – kādu, kas arī ir inficēts. Vīrusa pārnešana parasti noris fekāli-orālā ceļā, bet pastāv arī inficēšanās iespēja gaisa pilienu ceļā. Bērniem ar caureju Rota vīruss atrodas fēcēs un var tikt pārnests, saskaroties ar tām. Vīruss var tikt pārnests tiešā kontakta ceļā, piemēram, saskaroties ar rotaļlietām, kuras pirms tam ir lietojis inficējies bērns, vai kāds, kurš nav nomazgājis rokas pēc autiņbiksīšu mainīšanas.
Lai noteiktu Rota vīrusa klātbūtni fēcēs, parasti izmantot specifiskus izmeklējumus, kas nosaka vīrusa antigēnu klātbūtni izkārnījumos. Tā kā Rota vīrusa infekcijai nav specifiskas ārstēšanas metodes un bērni ar laiku izveseļojas paši, tad parasti bērniem ar akūtu caureju, ko izraisījis šis vīruss, nav nepieciešams pierādīt vīrusa klātbūtni fēcēs. Rota vīrusa diagnostiku fēcēs parasti veic komplicētākos gadījumos, kad caureja ir ieilgusi un pastāv aizdomas par citu izraisītāju – baktēriju vai parazītu blakus infekciju.
Bērniem ar Rota vīrusa infekciju caureja parasti ilgst 3-7 dienas, bet atsevišķos gadījumos, tā var ieilgt līdz pat divām nedēļām.
Ārstēšana
Tā kā nepastāv specifiskas ārstēšanas metodes, svarīgākais ārstniecības pasākums ir pareiza un adekvāta papildus šķidruma pievadīšana, lai novērstu organisma atūdeņošanās draudus.
Zaudēto šķidruma daudzumu var atjaunot arī ar speciāliem šķīdumiem, kas paredzēti ūdens un sāļu-elektrolītu zaudējuma gadījumos. Šie šķīdumi ir speciāli izgatavoti lietošanai bērniem un pieaugušajiem, un tie satur organismam nepieciešamo sāļus, cukurus un ūdeni. Nav ieteicams šādos gadījumos izvēlēties parastu ūdeni, tēju, sulas vai vistas buljonu, kas stāvokli var tikai pasliktināt.
Galvenā problēma, kas draud bērniem ar caureju ar vai bez vemšanas ir organisma dehidratācija jeb atūdeņošanās. Pirmās atūdeņošanās pazīmes ir urinācijas biežuma samazināšanās (Jūsu bērnam ir jāurinē katras 6-8 stundas). Citas pazīmes ir sausums mutē, asaru trūkums raudot un iekritušas acis, samazināta aktivitāte un uzbudinājums. Ja Jūsu bērnam ir nepārejoša caureja vai vemšana, bet urinācija saglabājas regulāra, kā arī mutes gļotādas ir valgas, tad pastāv zems organisma atūdeņošanās risks.
Bērni, kuri nepanes orālo rehidratāciju (zaudēto šķīdumu uzņemšanu lietojot iekšķīgi), nekavējoties ir jānogādā slimnīcā vai tuvākajā ārstniecības iestādē pie mediķiem, lai uzsāktu aizvietojošo šķīdumu ievadīšanu vēnā.
Šobrīd ir pieejama efektīva vakcinācija zīdaiņiem no 6 nedēļu līdz 6 mēnešu vecumam, kas nodrošina agrīnu aizsardzību pret saslimšanu ar Rota vīrusu.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.