воскресенье, 9 сентября 2012 г.

Zarnu nosprostojums , dažādo formu klīniskā aina, taktika


Zarnu nosprostojums , dažādo formu klīniskā aina, taktika

Ileuss ir akūts zarnu nosprostojums ar zarnu satura evakuācijas traucējumiem.
Visbiežāk attīstās slimniekiem ar:
ü      Iedzimtām gremošanas trakta īpatnībām- mesenterium commune, dolichosigma, dažādām iedzimtām spraugām, kabatām, atverēm vēderplēvē, diafragmā;
ü      Dažādas izcelsmes saaugumiem peritoneja dobumā- pēc iekaisumiem, traumām, operācijām;
ü      Audzējiem- gan pašu zarnu, gan arī tiem, kas iziet no citiem vēdera dobuma orgāniem;
ü      Svešķermeņiem zarnās- koprolītiem, žultsakmeņiem, askorīdu kamoliem u.tt.
ü      Infiltrātiem vēdera dobumā- iekaisuma izcelsmes (periapendikulāri, starpzarnu, iegurņa infiltrāti, abscesi) un hematomām.
Klīniskā aina: lēkmjveida vēdersāpes, atkārtota vemšana, vairākas dienas iztrūkst vēdera izeja, meteorisms. Slimnieka vispārējais stāvoklis atkarīgs no slimības stadijas- sākumstadija, intoksikācija, terminālā stadija. Mēle sausa, ar baltu aplikumu, nepatīkama smaka no mutes. Ielaistos gadījumos tahikardija, hipotensija, zarnu satura vemšana. Vēders uzpūsts, difūzi jūtīgs vai sāpīgs. Jo zemāks ir zarnu aizsprostojums, jo vairāk uzpūsts vēders. Vēders var būt asimetrisks, ar redzamu zarnu peristaltiku.
Diferenciāldiagnostika: Zarnu infekcijas ar dinamisku ileusu (uztura toksokoinfekcijas); Zarnu pseidoobstrukcija (simpātiskās nervu sistēmas inervācijas traucējumi); Toksisks megakolans; Akūts pankreatīts ar dinamisku ileusu; Masīvs mezadenīts; Endometrioze ar zarnu aizsprostojumu simptomātiku; Neirālas slimības un stāvokļi ar kuņģa zarnu trakta inervācijas traucējumiem.
Ārstēšanas principi: Koriģējoša infūzijas terapija, klizmas, pretsāpju līdzekļi, spazmolītiķi. Jebkuras izcelsmes ileusa slimniekiem absolūtas kontrindikācijas konservatīvai terapijai ir pieaugoša intoksikācija un peritonīts. Šiem slimn.indicēta steidzama ķirurģiska ārstēšana pēc īslaicīgas slimnieka sagatavošanas operācijai.
Komplikācijas: perforācija ar lokālu vai difūzu peritonītu, sāpju šoks, sacīts, fistulas, mezenteriālo asinsvadu tromboze, inkarcēto orgānu nekroze.
NMP- slimnieku nekavējoties hospitalizē. Koriģējoša infūziju terapija

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.