суббота, 30 июня 2012 г.

Загарать

летняя пора - это время для отдыха, люди загорают и купаются на ближайших водоёмах.
Но каждый должен знать, что на открытом солнце нельзя находиться больше 2 часов - иначе,  будут необратимые последствия и ухудшение самочувствия, ну и после этого разве можно говорить о отдыхе!
Нужно быть очень осторожным, когда загараеш - ведь солнечный свет полон ультрофиолетовых излучений и радиацыонных волн. Обязательно нужно одевать, что нибудь на голову (шапку, панамку, кепку или платок, а лидше всего вас защитит русский пыжик, но его лудше, время от времени, снимать, так как голова будет потеть и становится мокрой, а после этого можно простудится). А так-же если вы загараете на пляжу, необходимо использовать защитный слой анти загарнова крема, предварительно нанеся его на кожи ровномерно, и ваша кожа будет защищена от сгарания и улудшит эффект загара.
Ну, а если вам нада долгое время работать под открытым небом - надевайте лёгкую одежду и защищяйтесь от солнца.
Ну, а если вы получили солнечный удар - наложыте на голови прохладно влажную повязку на голову и вам будет легче, в противном случае - вызывайте скорую помощ, они вас отвезут в больницу.
Будте пожалуйста остарожнее, 

среда, 27 июня 2012 г.

Mēris


Neviena cita epidēmija nav prasījusi tik daudzu cilvēku dzīvības kā melnā nāve jeb mēris. Savu vārdu šī bīstamā infekcijas slimība ieguva melnajiem plankumiem uz ādas, ko izraisa iekšējā asiņošana vai inficētas blusas kodiens.
6. gadsimtā Ēģiptē, Sīrijā, Mazāzijā un Eiropā sākās pirmā zināmā lielā mēra epidēmija, kas prasīja simtiem tūkstošu cilvēku dzīvības.
Vēl vairāk upuru prasīja simtiem tūkstošu cilvēku dzīvības.
Vēl vairāk upuru prasīja 14. gadsimta vidū plosījusies mēra epidēmija, kas sākās Centrālāzijā. Iespējams, ka pirmie slimības pārnēsātāji bija ķīniešu tirgotāji, kas tur kopā ar lāčādām ievada inficētas blusas.
Isikula krastā esošie kristiešu kapakmeņi liecina, ka jau 1338. gadā Centrālāzijā cilvēki miruši no mēra. Trīspadsmit gadu laikā mēris izplatījās visās tajās Vecās pasaules zemēs, kurām bija preču apmaiņa ar Centrālāzijas valstīm. Daudzās pasaules vietās no desmit inficētajiem mira deviņi. Precīzākus skaitļus nav iespējams minēt, jo saglabājušās tikai dažas rakstiskas liecības, bez tam epidēmija dažādos apvidus izplatījās ļoti nevienmērīgi.
Pēc vēsturnieku liecībām zināms, ka no mēra miruši 20 līdz 25 miljoni cilvēku, kas ir viena trešdaļa no Eiropas tā laika iedzīvotājiem.
Pagāja pusotrs gadsimts, iekams iedzīvotāju skaits sasniedza 14. gadsimta vidējo līmeni.
Pirmā vēsts par šo globālo katastrofu Eiropas ostās nonāca 1346. gadā. Sāka izplatīties ziņas par cilvēku izmiršanu Āzijā. Runāja, ka Indija kļuvusi tukša no cilvēkiem un Austrumāzijā ir līķu kaudzes. Laika gaitā mēris nonāca līdz Krimai, un iespējams tieši no turienes tas nokļuva Rietumeiropā. Pēc tā laika itāļu hronikas zināms, ka mēris iznīcināja tatāru armiju, kas 1347. gadā bija aplenkusi Krimas ostas pilsētu Kafu (pašreizējā Feodosija), kur pārsvarā dzīvoja itāļu tirgotāji. Cerībā gūt kādu labumu no infekcijas slimības tatāru karavadonis Janibegs pavēlēja mērī bojāgājušo līķus ar milzīgo katapultu pārmest pāri pirmie, kas izmantoja – lai gan ļoti primitīvā veidā – bakterioloģisko ieroci.
Kad pilsētā sāka izplatīties mēris, daudzi itāļi bēga uz saviem kuģiem, lai burātu atpakaļ uz Dženovu, Mesīnu un Venēciju. Tā šīs pilsētas 1347. gada beigās un 1348. gada sākumā ieguva pirmos mēra slimnieks Eiropā. Mesīnas iedzīvotāji krita panikā, viņi izdzina inficējušos jūrniekus no pilsētas, bet, kas saslima, tiem vajadzēja bēgt. Diemžēl viņiem neizdevās izsargāties no slimības. Gluži pretēji, viņi mēri nesa sev līdzi un inficēja daudzu citu pilsētu iedzīvotājus.
1347. gada beigās tika reģistrēti pirmie saslimšanas gadījumi ar mēri Sicīlijā. No turienes mēris ar kuģiem nonāca Korsikā, Sardīnijā, Ziemeļāfrikā un Dienviditālijā. No Apenīnu pussalas mēris izplatījās līdz Francijai, Holandei un Vācijai. 1348. gada jūnijā mēris izplatījās līdz Francijai, Holandei un Vācijai. 1348. gada jūnijā mēris skāra jau Londonu un decembrī – Skotiju. 1350. gadā epidēmija nonāca Skandināvijā. No turienes sērga izplatījās uz austrumiem un dienvidiem, līdz no jauna nonāca tatāru apmetnēs volgas krastos. 1352. gadā epidēmija sāka vājināties.
No šīs slimības nebija pasargāts neviens. Bet arī tos, kam izdevās izdzīvot, nomāca tuvinieku zaudējums. Bailes no infekcijas sadragāja nākotnes cerības un atstāja savu ietekmi uz katru cilvēku, galu galā uz visu sabiedrību. Daudzi apvienojās grupās un sāka askētiski dzīvot vientuļās vietās. Veselie bēga no slimības, vecāki pameta pat slimos bērnus.
Daudzu zemju rakstnieki savos darbos aprakstījuši mēra gaitu. Slavenā „Dekamerona”
Autors Džovanni Bokačo raksturojis „audzējs” padusēs, cirkšņos, uz kakla un citur, no kuriem daži bijuši ābola lielumā, citi izskatījušies kā olas. „Melni vai zili plankumi pēkšņi parādījās uz visa ķermeņa,’’ viņš rakstīja. Protams, Bokačo nezināja, ka šīs pumpas bija limfmezgli strutains iekaisums.
Francijā pāvesta klementa VI (14. gs.) personiskais ārsts Gijs de Šoliaks atzīmēja, ka mēris izpaudies galvenokārt divās formās: viena ar temperatūru un asiņu spļaušanu, kas cilvēku noveda līdz kapam trijās dienās, otra forma bija tāda, ka uz ķermeņa parādījās pumpas un plankumi, un nāve pienāca pēc piecām dienām.
Šodien mēs zinām, ka šīs slimības formas ir limfmezgli (buboņu), plaušu, ādas un septiskais mēris, ko izraisa mikroorganisms Yersinia pestis.
Mēra baciļus izplata blusas, kas no mēra slimnieka sūc asinis, no cilvēka uz cilvēku tas var izplatīties arī pilienu vai pieskārienu ceļā. Epidēmija izplatās pa ķēdīti – žurka – blusa – cilvēks.
Ārsti bija bezspēcīgi. Viņi slimniekiem ieteica asins nolaišanu vai etiķa dzeršanu. Venēcijā ārsti paslēpās savās mājās un pie slimniekiem sūtīja mācekļus. Pilsētas vadība izdeva noteikumus mēra izplatīšanās ierobežošanai: mājas, kurās atradās slimnieki, tika aizslēgtas, ielās novākti atkritumi, un kuģi, kas iebrauca no ārpasaules, tika pārbaudīti. Bet, kad vietēji varasvīri paši krita par upuriem slimībai, sabiedrība nokļuva pilnīgā anarhijā. Slimniekiem tika radītas aprūpes mājas (par slimnīcām tās nevarēja nosaukt) un mirušos ļāva apglabāt tikai naktīs. Hronikas ir iemūžinājušas briesmīgus stāstus.
Itālijā mēris vislielāko postu nodarīja Florencē. Pilsētnieku likteni aprakstījis Bokačo „Dekamerona” priekšvārdā. Viņš stāsta, kā cilvēki miruši uz ielām vai visu atstāti savās mājās. Tikai pēc dažām dienām līķu smaka pievērusi kaimiņu uzmanību notikušajam. Cilvēki tika apglabāti kopējos kapos, bēres notika ļoti reti. Apbedītāji ar ratiem veda mirušā piederīgos uz baznīcām. Tur priesteris vadīja bēres pie pirmās kaut cik brīvās kapa vietas.
Uzskata, ka puse no Florences iedzīvotājiem sešu mēnešu laikā mira no mēra. Mēris prasīja daudz upuru arī Sjēnā, kur epidēmijas dēļ nācās pārtraukt Doma baznīcas celtniecību. Liels skaits ciemu un klosteru palika tukši.
Dzejnieka Petrarkas brālis Žerardo, kas dzīvoja kā mūks Marseļai tuvējā Montro klosterī, vienu pēc otra apglabāja visus savus ticības brāļus. Klosterī palika dzīvs tikai viņš un kāds suns. Anglijā kļuva tukši daudzi ciemi, mājas sabruka, un beigu beigās neviens vairs neatcerējās, kas tur dzīvojis. Ročesteras bīskapa pilī nomira četri priesteri, septiņi jauni rakstveži un seši pāži. Dzīvs palika vienīgi pats bīskaps. Bēdīgi izgāja Turīnā baznīcu zvani zvanīja no rīta līdz vakaram.
Marseļā no mēra gāja bojā 56 000 cilvēku. Perpiņānā no astoņiem ārstiem dzīvs palika tikai viens. Aviņonā palika tukšas 7000 mājas, un pāvestam nekas cits neatlika, kā iesvētīt kronas upi, lai līķus varētu iemest ūdenī.
Kādā Parīzes baznīcā deviņu mēnešu laikā notika 419 aizlūgumi – 40 reižu vairāk nekā pirms epidēmijas sākšanās. Simtgadu kara laikā mēris pat piespieda parakstīt pamieru starp Franciju un Angliju. Pēc kāda ceļinieka apraksta pa dažu pilsētu ielām, vilkdami ķēdes, klejoja savā vaļā mājlopi, vīnu pagrabu durvis bija vaļā un lauku pamesti atmatā.
1348. gadā mēris bija izplatījies lielākajā Vācijas un Austrijas daļā. Katrā pilsētā mirušos skaitīja tūkstošos, un, piemēram, Vīnē vienā dienā mira 960 cilvēku. Vācija zaudēja vienu trešdaļu garīdznieku, un daudzus klosterus un baznīcas nācās slēgt. Mēris paņēma arī Bizantijas ķeizara vienu dēlu. Uz ielām iedzīvotājiem uzbruka vilki. Norvēģijā mēris nokļuva ar krastā nonākušu kuģi, kura visa apkalpe bija mirusi. No mēra mira arī Kastīlijas karalis Alfonso. Bet citām Eiropas monarhijām paveicās.
Kristieši mēri saskatīja Dieva sodu par saviem grēkiem, un viņi lūdza žēlastību. Flagelanti atviegloja Dieva lielo darba slodzi un sodīja paši sevi. Grēku nožēlotāji 33 dienas pēc kārtas trīsreiz dienā pēra sevi ar pātagu – vienu dienu par katru Kristus dzīves gadu. Flagelantu kolonnas, kurās bija līdz 1000 vīriem, atkailināja ķermeņa augšdaļu, un cits citu slānīja ar ādas siksnu metāla sprādzēm. Pēc tam viņi pātagoja paši sevi undziedāja garīgās dziesmas. Tā kā viņi bija atteikušies no mazgāšanās, tad daudzi mira no saviem ievainojumiem. Flagelantu kustība bija izplatīta jau pirms mēra, īpaši Vācijā.
Ko nozīmēja flagelantisms?
Sevis pēršana kopā ar ticības fanātismu radīja seksuālu apmierinājumu. Pātagošana kā seksuāla uzbudinājuma un apmierinājuma gūšanas veids ir tik pat vecs kā pasaule. Pašaustīšanu pazina jau Bībeles laikā. Flagelantisms bija un ir izplatīts dažādās tautās, būtībā pašaustīšana cieši saistīta ar sadismu un mazohismu.
1349. gadā pāvests Klements VI aizliedza flagelantu kustību. Simtiem pašaustītāju tika ielikti cietumā, tur viņus mocīja vai pat nogalināja.
Tā kā cilvēkam ir paradums savās bēdās vainot ne tikai debesu spēkus vai elles varu, tad mēra laikā radās atbilstošs rasisks mazākums. Kuprīši, lepras slimnieki, svētceļotāji un brīvmūrnieki kristīgajā Spānijā kļuva, ja ne par vajāšanas, tad vismaz par lamāšanas objektiem. Bet visvairāk tika vajāti ebreji. Antisemīti izplatīja baumas, ka ebreji ir saindējuši kristiešu akas. 1348. gadā Provansā ebrejiem tika sarīkota asinspirts. Savukārt Bāzelē ebreju tautības pilsoņus ieslēdza koka mājās un tās aizdedzināja. Novembrī ebreji tika nogalināti visās Vācijas pilsētās. Špeierē ebreju līķus iebāza vīna mucās un ieripināja Reinas upē. Strasbūrgā grautiņā gāja bojā tūkstošiem ebreju, vēl pirms mēris nonāca līdz pilsētai. Cilvēku dzīvības prasīja arī grautiņi Flandrijā.

Mēra sociālās sekas

Tikai 1894. gadā šveicieši ārsts Aleksandrs Jersins un japāņu bakteriologs, Roberts Koha skolnieks Šibasaburo Kitasato atklāja mēra baktēriju, kuru nodēvēja par Yersinia pestis. Šī baktērija ir visu mēra formu radītāja. Pagāja vēl trīs gadi, pirms noskaidrojās, ka mēra baktērijas iznēsā žurku blusa Xenopsylla cheopis. Blusa inficē žurku, uz kuras tā parazitē, un baktērijas turpina vairoties blusas organismā. Ar katru jaunu kodienu grauzēja asinsritē nonāk arvien jaunas mēra baktērijas. Kā zināms, grauzēji pret mēra baktērijām ir imūni, bet tie iet bojā, kad blusa tos pārāk stipri inficē. Tad blusām jāmeklē sev jauns dzīvnieks – saimnieks.
Centrālāzijā zināmos apvidos mēra sīkbūtnes izplatījās jau no seniem laikiem. Bet retā apdzīvotība un nelielā žurku mēra epidēmijai, kas skāra Eiropu, bija tik katastrofālas sekas?
14. gadsimta vidū Eiropā dzīvoja apmēram 70 miljoni cilvēku. Arvien vairāk zemnieku no laukiem pārcēlās uz pilsētas. Pilsētas dzīve sev līdzi nesa lielas sociālas un kulturālas pārvērtības, bet vienlaikus radīja arī sociālas problēmas. Lielo katedrāļu tuvumā atradās neticami nolaisti nabadzīgo kvartāli. Nosviestie atkritumi uz nebruģētajām ielām un izlietie netīrie ūdeņi radīja ideālus žurku un blusu masveida vairošanās apstākļus. Pēc epidēmijas sākšanās mēris varēja izplatīties bez šķēršļiem.
Ar iejūga lopiem un kuģiem no Āzijas veda garšvielas, no Anglijas – vilnu, no Krievijas – lāčādas un vasku, no Flandrijas – lakatus un no Burgundijas – vīnu uz neskaitāmām pilsētām. Katrā vezumā vai uz tirdzniecības letes varēja nokļūt mēra pārnēsātāji.



Lai gan preču apmaiņa saimnieciskajā dzīvē sāka spēlēt arvien lielāku lomu, Eiropā pirmām kārtām dominēja lauksaimniecība. Neražas izraisīja badu. Ļoti postošs bads turpinājās no 1315. līdz 1318. gadam, un tas jūtami pavājināja cilvēku pretestību pret infekcijas slimībām. Turklāt 14. gadsimtā bez mēra, kas prasīja lielu upuru skaitu, bija novērotas tādas infekciju slimības kā gripa, tuberkuloze, bakas, dizentērija un tīfs. Stāvokli pasliktināja arī daudzie kari.
Mēris grāva Eiropas lauksaimniecību, jo tieši sīksaimnieku un zemnieku vidū zaudējumi bija vislielākie. Piemēram, Vācijā apmēram viena ceturtdaļa no apstrādātajām zemēm gada laikā tika pamesta.
Izdzīvojušie zemnieki tomēr pamazām saprata, ka daudz kas ir atkarīgs no viņu darbaspēka, un viņi sāka pieprasīt lielāku algu un mazāku rentes maksu. Ja vietējais muižnieks vai zemes valdnieks viņu prasības neapmierināja, tad kaimiņu muižnieks vai zemes valdnieks viņu prasības neapmierināja, tad kaimiņu muižnieks tās varēja arī atbalstīt. Tā mēra epidēmija netieši veicināja feodālās sistēmas sabrukumu. Pilsētās šis process bija jau sācies. Pēc mēra sīkzemnieki ieguva lielāku neatkarību no zemes valdniekiem. Tomēr valdnieki centās pārmaiņu vilnim turēties pretī, un viņu pretspars noveda pie neskaitāmiem zemnieku nemieriem. Gan 1358. gadā Francijā, gan arī 1381. gadā Anglijā notikušās zemnieku sacelšanās nežēlīgi apspieda.
Sakarā ar neizārstējamās un neizskaidrojamās slimības izplatīšanos daudzi cilvēki pievērsās baznīcai, cerot ar lūgšanām, grēku nožēlošanu un naudas ziedojumiem paglābties no ļaunuma. Tūkstošiem turīgo mēra upuru ziedoja savu mantu baznīcai un tādējādi palielināja garīdzniecības turību. Bet ne jau visi meklēja mierinājumu un palīdzību kristietībā. Baznīcas prestižu grāva tās bezpalīdzība mēra priekša, jo arī ticīgie paši krita par upuriem epidēmijai. Tas arī bija viens no iemesliem, kāpēc nākamajos gadsimtos laicīgā pasaule ieguva arvien vairāk simpātiju. Cilvēki gribēja pilnasinīgu dzīvi, nevis šķērdēt laiku pēc viņu domām nevajadzīgās liturģijas. Kāpēc nedrīkst baudīt dzīvi, ja tā var kuru katru brīdi beigties?
Tā kā neviens nezināja, kas izraisa mēri, ārsti nespēja šo slimību ārstēt un tās izplatību ierobežot. Neraugoties uz to, atradās cilvēki kas nejauši nokļuva atrisinājumam uz pēdām. Daudzi ticēja, ka slimības izraisītāji izplatās pa gaisu, un viņi bija ļoti tuvu patiesībai. Viņu gala slēdziens bija loģisks: no mēra ir iespējams izglābties vienīgi ar izolācijas palīdzību. Bet šo ideju nebija nemaz tik viegli realizēt, jo neizdevās izolēt infekcijas patiesos pārnēsātājus – blusas.
Milānas pilsētas vadība pavēlēja aizmūrēt mēra slimnieku māju logus un durvis, tādējādi ļaujot slimniekiem vienkārši nomirt, Šis apkārtējais līdzeklis varēja būt viens no tiem iemesliem, kas izskaidro, kāpēc šajā pilsētā bija tik maz zaudējumu.
1374. gadā visus infekcijas pārnēsātājus izraidīja Venēcijas. 1383. gadā visus Marseļas ostās nonākušos pasažierus, kas varēja būt infekciju slimību pārnēsātāji, atstāja uz kuģiem, uzliekot 40 dienu karantīnu. Tas diemžēl bija nepilnīgs līdzeklis, jo nespēja ierobežot inficēto žurku un blusu nokļūšanu uz sauszemes.
Pēc viduslaiku lielās epidēmijas daudzas zemes vēlāk piemeklēja vēl citi lieli mēra uzliesmojumi, sevišķi nikna epidēmija bija 17. gadsimtā Francijā un 18. gadsimtā Anglijā, Austrijā un Austrumprūsijā. Bet šīs epidēmijas prasīja ievērojami mazāk upuru nekā 14. gadsimtā trakojušais mēris.
Vēlāk Rietumeiropa no mēra epidēmijām paglābās, pateicoties akmens māju celtniecībai un līdz ar to labākiem sanitārajiem apstākļiem, kas veicināja žurku un blusu populācijas samazināšanos. Mazāk attīstītās valstis, tādas kā Ēģipte, Indija un Ķīna cieta mēra epidēmija arī 19. gadsimtā. 19. gs. 90. gados liela mēra epidēmija plosījās no Ķīnas līdz Dienvidamerikai, un 1922. gadā mēra uzliesmojums bija pat Floridā.
Liela mēra epidēmija 1910. gada decembrī pārņēma Ķīnu, izplatoties no Mongolijas un Mandžūrijas uz dienvidiem.
Tā bija šīs infekcijas slimības visbīstamākā forma – plaušu mēris. Īsā laika sprīdī Ķīna nomira 60 000 cilvēku. Ķīniešu sāka masveidā bēgt no valsts ziemeļu provincēm uz dienvidiem. 20. gadsimta 20. gadu sākumā ir izstrādāti sanitārie noteikumi, ik gadus tomēr vēl simtiem cilvēku slimo ar mēri, lai gan no tā mirst vairs tikai daži.

Iekoda ērce


Ar inficētas ērces kodumu var izraisīt sekojošas slimības:
  1. Ērču encefalītu, kuru izraisa vīruss;
  2. Laima slimību, kuru izraisa borīlijas.
Ērču encefalīta galvenais infekcijas rezervuārs ir ērces un sīkie grauzēji, kuros cirkulē vīruss. Ērces inficējas, sūcot slima dzīvnieka asinis. Tālāk ērces slimību pārmanto viņas pēcnācēji; vienas sezonas laikā to ir vairāk par simtu. Vīruss atrodas ērces siekalu dziedzeros, no kuriem tas, ērcei piesūcoties, nonāk cilvēka asinīs.
Ērces kodiens nav sāpīgs, tāpēc cilvēks var kodumu nesajust. Slimas ir arī mazās ērces (nimfas), kuras grūti pamanāmas, tāpēc cilvēks bieži vien nezina, ka viņam ir iekodusi ērce. Ērču mātīte piesūcas ilgstoši, bet tēviņš sūc asinis tikai īsu brīdi, tāpēc var arī nemanīt.
Ar ērču encefalītu var inficēties, lietojot uzturā slimas govs vai kazas pienu. Inficēties var ne tikai mežā, pastāv iespēja inficēties, nesot zarus, pļavas puķes; inficēties var arī, sēžot kādā satiksmes līdzeklī blakus cilvēkam, kurš bija mežā (ērcei pārrāpjoties). Tāpat slimas ērces var būt arī dārzos un parkos.

Slimībai ir raksturīga divviļņu gaita. Slimība var noritēt:
  1. drudža,
  2. meningiālā;
  3. perēkļa (encefalītu) formā.
Jāatzīmē, ka tikai 30% gadījumos parādās meningīts un 6% - meningoencefalīts, pārējos 64% simptomi neparādās vispār, bet var būt tikai pirmais vilnis - paaugstināta temperatūra.
Inkubācijas periods var būt dažas dienas līdz 28 dienām, atkarībā no vīrusa virulences un makroorganisma pretestības.
Pirmais vilnis ilgst no 2-8 dienām, temperatūra var pacelties līdz 38-40 0, raksturīgs nespēks, drebuļi, dažreiz ARS vai kuņģa zarnu trakta bojājumi. Tad iestājas starpperiods, apmēram 8 dienas slimnieks jūtas labi, un vairs nav nekādu sūdzību, tad sākas otrais vilnis, kam raksturīgas CNS bojājumu izpausmes: meningīts, meningoencefalīts, meningomielīts, kas nosaka ērču encefalīta smagumu.
Slimību var izārstēt pirmajā stadijā, bet, ja slimnieks neievēro režīmu, pārpūlas, lieto alkoholu, slimība var beigties ar paralīzi.
Otrajam vilnim raksturīga augsta temperatūra, galvassāpes, meningiāli simptomi.
Pēc slimības izārstēšanas novēro biežas galvassāpes, nespēju koncentrēties, karstuma viļņus, trīci, dzirdes traucējumus, depresiju, parēzes un atrofijas, sevišķi proksimālās daļās.

Diagnoze un profilakse.
Ērču encefalīta slimnieku mirstība sastāda 1%, ilgstošas komplikācijas vērojamas 20% gadījumu.
Ņemot vērā to, ka nav iespējama efektīva terapija, ieteicama iedzīvotāju imunizācija ar Austrijas vai Krievijas vakcīnām. Vakcinēt var no 2 gadu vecuma līdz neierobežotam vecumam. Vakcīnu ievada deltveida muskulī (gluteusā nav tik efektīvs) pa 0,5ml x3. Otrreiz vakcināciju veic pēc 1-3 mēnešiem, pēc pirmās devas (minimālais laiks - 2 nedēļas), trešo reizi vakcīnu ievada pēc 9-12 mēnešiem pēc otrās. Ik pēc 3 gadiem nepieciešama revakcinācija - vienreiz 0,5 ml vakcīnas. Vakcināciju vēlams iesākt ziemas mēnešos (vismaz pirmo divu devu ievadi). Taču vakcināciju var veikt jebkurā laikā, arī ērču aktivitātes laikā, šajā laikā intervālu starp pirmo un otro vakcīnu drīkst saīsināt par 2 nedēļām, nemainot intervālu starp otro un trešo devu. Pirmajās 7-14 dienās nevajadzētu doties pastaigā mežā, jo šajā laikā cilvēks vēl nav imūns. Ja ērce piesūkusies 92 stundu laikā pēc vakcinācijas, tad tūlīt jāievada pretērču encefalīta imunoglobulīnu. Ja kopš pirmās vakcinācijas ir pagājušas vairāk kā 4 dienas, tad nepieciešama tūlītēja vakcīnas otrās devas ievadīšana (arī šajā gadījumā intervāls starp otro un trešo vakcīnu paliek nemainīgs).
Izplatās ar ērces starpniecību un izpaužas ar dermatoloģiskiem, reimotoloģiskiem, neiroloģiskiem un kardioloģiskiem simptomiem.
Laima slimība.
Etioloģija šo slimību aprakstīja 1975.gadā, kad Laimas pilsētā bija poliatrīta uzliesmojums bērniem, kuri vasaru bija pavadījuši lauku mājā un kurus bija sakodušas ērces, ap koduma vietu viņiem konstatēja eritēmu. Infekciju izraisīja borīlija.
Latvijā katru gadu reģistrē vairākus simtus saslimšanas gadījumus.

Klīniskā aina.
Parasti slimība sākas siltā gada laikā, no agra pavasara līdz pat vēlam rudenim. Slimība norit vairākās stadijās ar paasinājumiem un remisijām, kuru laikā vērojamas dažādas klīniskas izpausmes. Pirmo un otro stadiju uzskata par agrīno, trešo - par vēlīno.

Primārā jeb lokālā stadija.
Ādā - migrējoša eritēma, kuru novēro 80% slimniekiem. 3.-32. dienā pēc ērces kodiena parādās sīka mākula (apsarkums), kas dažu dienu laikā kļūst arvien lielāka, tās vidus var kļūt gaišāks, tādējādi veidojot gredzenveida formu. Šī eritēma var būt dažus centimetrus liela, bet tā var arī izplesties. Šo eritēmu bieži vien jauc ar alerģisku ādas reakciju, arī šajā gadījumā dažu stundu laikā pēc ērces koduma parādās mākula, taču ne tik liela.
Vispārēji simptomi.
Parasti tādu nav, var būt subfebrila temperatūra un nespēks.



Otrā jeb disimilētā stadija
Ādā rodas daudzas gredzenveida eritēmas, retāk difūzas, nātres izsitumi, tauriņveida izsitumi. Visi ādas izsitumi pazūd 3-4 nedēļu laikā arī tad, ja slimnieku neārstē.
Palielinās limfmezgli. Vispārējie simptomi: nespēks, subfebrila temperatūra, galvassāpes.
Locītavu bojājumi vērojami 80% gadījumu, ja nav veikta ārstēšanās; tās ir migrējošas sāpes locītavās. Vienu vai divas locītavas, īpaši ceļa locītavas, skar artrīti, kas ilgst nedēļām un mēnešiem.
CNS neārstētiem slimniekiem skaita 13% gadījumu, tie ilgst vairākas nedēļas vai mēnešus, retāk pāriet hroniska formā. Izpaužas kā meningīts, perifērais neirīts.
Sirds - 4-8% gadījumu var izpausties kā miokardīti, av. blokādes.

Trešā jeb peristējošā infekcijas stadija sākas dažus mēnešus vai gadus pēc saslimšanas, ir ilgstoši latentie periodi, pēc kuriem rodas jauni slimības paasinājumi.
Rodas zilgansārti ādas bojājumi, kas sklerotizējas un atrofējas. Locītavu sāpes ar recidīviem.
CNS - krasas garastāvokļa maiņas, atmiņas un miega traucējumi.
Var būt progresējošais encefalomielīts: spastiskām paraparēzēm, urīnpūšļa traucējumiem, plānprātību.
Terapija ir atkarīga no slimības stadijas:
1.stad. lieto doksaciklini 0,5x2 10-15 d.musc.
vai amoksacilini 0.5x3
vai eritromocini 250-500g

Jānovērš ērču piesūkšanās iespējas, ērci noņemt jācenšas pēc iespējas ātrāk. Ērci jānoņem, rūpīgi aplukot cilpiņu ap kaklu, šūpojošām kustībām. Nav pieļaujams ērci saspiest, jo ērces zarnu saturs ar borīlijām var nonākt brūcē. Nav pieļaujama arī ērces apliešana ar eļļu, tādā gadījumā ērce var atvemt un tā saturs nonāks brūcītē, inficējot ar Laima slimību.
Profilaktiska antibiotiku terapija nav nepieciešama.
Izņēmuma gadījumos, kad cilvēks ļoti satraukts, ērce dziļi piesūkusies (bijis ilgstošs kontakts), un nav iespējama slimnieka izmeklēšana, pieļaujama 10 dienu doksacilīna, amoksaciklīna lietošana, kaut gan veiktie pētījumi pierāda, ka izmaksas daudzkārt pārsniedz efektivitāti.
Pret šo slimību nav profilaktiskas potes!
- tā iestājas dažas dienas vai nedēļas pēc primārās stadijas.

Сердечно-сосудистые заболевания


Сердечно-сосудистые заболевания - основная причина инвалидности и преждевременной смерти жителей экономически развитых стран. Сегодня доля этих заболеваний в структуре смертности составляет 40-60%, при этом продолжающийся рост заболеваемости и поражение людей всё более молодого возраста, что делает сердечно-сосудистые заболевания важнейшей медико-социальной проблемой здравоохранения.
Кардиология (от от греч. kardía — сердце и греч. lógos — слово, учение), раздел медицины, изучающий строение, функцию, болезни сердца и сосудов, причины их возникновения, механизмы развития, клинические проявления, диагностику. Кроме того, кардиология рассматривает методы лечения, профилактики, вопросы медицинской реабилитации больных с поражениями сердечно-сосудистой системы. Современные методы диагностики в кардиологии (электрокардиография, фонокардиография, ангиокардиография, зондирование полостей сердца, большое число биохимических методик и др.) позволяют выявить болезни сердца и сосудов на ранних стадиях и проводить эффективную профилактику и лечение.
Ишемическая болезнь сердца (ИБС) – лишь часть патологий сердца и сосудов, которыми занимается кардиология. Но это и одна из главных болезней сердечно-сосудистой системы. Особо нужно отметить, что если раньше боли в сердце и нитроглицерин были уделом людей старшего поколения, то теперь ИБС не обходит стороной и молодых. Термин ишемическая болезнь сердца заключает в себя целый ряд заболеваний, имеющих в своей основе одну причину – атеросклероз сосудов. Ишемическая болезнь сердца в настоящее время является основной причиной смертности от заболеваний (40 – 60 % по разным данным). Не так уж редко можно увидеть в реанимации молодых пациентов с инфарктом миокарда. На такое развитие ИБС в настоящее время оказывают роль многие факторы: экология, современный образ жизни, связанный с гиподинамией и диетой, богатой жирами, а также наследственная предрасположенность и курение.
К сожалению, ИБС редко проявляется только симптомами ишемии. Если бы это было так, то можно было бы постоянно принимать нитроглицерин и не беспокоиться о работе сердца. ИБС может сочетаться с артериальной гипертонией, нарушениями ритма сердца, сердечной недостаточностью, недостаточностью мозгового кровообращения. В основе всех этих заболеваний лежит атеросклероз.
Современная кардиология использует все самые передовые методы диагностики и лечения. Если раньше врач обходился только осмотром, выслушиванием сердца стетоскопом и электрокардиограммой, то за последние десятилетия в арсенале кардиологов появились весьма сложные и эффективные методы диагностики.
Все мы знаем, что такое УЗИ. Оно применяется в медицине уже не одно десятилетие. Современные аппараты УЗИ позволяют не только увидеть структуру сердца, но и, что очень важно, оценить состояние кровотока по его сосудам. Такое стало возможным благодаря допплерографии. На экране монитора врач может видеть патологический выброс крови в полостях сердца, оценить скорость кровотока по коронарным артериям, состояние стенки сердца и его клапанов. Но до применения УЗИ самым основным и старейшим методом диагностики ИБС являлась электрокардиография (ЭКГ). Этот метод абсолютно безопасен (впрочем, как и УЗИ), прост и дешев. ЭКГ позволяет врачу узнать, как реагирует сердечная мышца на ту или иную нагрузку. Например, при ИБС в момент приступа стенокардии на ленте ЭКГ отмечаются соответствующие сдвиги. ЭКГ также позволяет вести мониторинг (наблюдение) за состоянием работы сердца. Это так называемый Холетровский мониторинг, при котором пациенту на время дается специальный переносной аппарат, регистрирующие на кассету «ЭКГ во времени», что позволяет врачу провести оценку работы сердца в течение дня.
Обычный рентген как метод диагностики заболеваний сердца уже свое отжил и сегодня не имеет значения. Но рентген – составная часть других, весьма важных и серьезных методов диагностики ИБС. Если выше были описаны так называемые «неинвазивные» методы диагностики, то рентгеновские лучи, несмотря на абсурдность фразы, в настоящее время применяются в инвазивных методах диагностики, то есть таких, при которых в организм пациента вводятся какие-либо инструменты или вещества.
Одним самых известных и часто применяющихся таких методов является коронарография. Метод связан с рентгенографией области сердца для того, чтобы выявить имеющиеся сужения просвета коронарных сосудов. Но для того, чтобы рентген позволил увидеть сосуды среди прочей массы тканей грудной клетки, через бедренную артерию, в паховой области, к коронарным артериям сердца подводится длинная тонкая пластиковая трубочка – зонд. Через этот зонд и вводится особое контрастное вещество, благодаря которому можно увидеть артерии сердца и их сужения. Таким образом, этот метод позволяет точно увидеть, какая именно артерия сужена и в какой степени, что не позволяют сделать ни УЗИ сердца, ни тем более ЭКГ.
Лечение ИБС также претерпело изменения. Хотя основной принцип его остается прежним – восстановление кровотока по суженной или закупоренной коронарной артерии для нормального питания миокарда. Это достигается двумя способами: медикаментозно и хирургически. Основная функция лекарственных препаратов, применяющихся в лечении ИБС – это обеспечение расширения просвета сосудов. Классика среди них – это нитроглицерин. Он применяется, в основном, как средство «скорой помощи». Для фонового же расширения коронарных артерий применяются различные «пролонгированные» формы нитроглицерина, а также другие препараты, которые можно применять всего один раз в день. Не стоит забывать и про то, что первопричина ИБС – атеросклероз, который также нужно лечить. Для этого в арсенале кардиологов есть различные препараты, которые снижают в крови содержание «плохого» холестерина, ответственного за образование бляшек на стенках сосудов. Кроме того, в лечении ИБС применяются и другие медикаменты: антиагреганты (разжижают кровь), антиаритмические, антигипертензивные и т.д.
Самым радикальным методом лечения ИБС является хирургический. Лечение ИБС, как уже сказано, заключается в восстановлении кровотока в суженной артерии, и тем самым, улучшение кровоснабжения участка миокарда. Хирургическое лечение ИБС насчитывает уже несколько десятилетий. Первые попытки лечения ИБС при этом заключались не в восстановлении прежнего кровотока, а в создании нового. Для этого к сердцу подшивался перикард (оболочка, заключающая сердце как бы в мешочек), мышцы и даже сальник брюшной полости. Практиковалась и такая операция, как двусторонняя перевязка внутренней грудной артерии. При этом эффект заключался в усилении коллатерального кровотока сердца, за счет чего и осуществлялось его питание.
Однако в настоящее время общепризнанной и самой эффективной методикой оперативного восстановления кровотока в суженной или закупоренной артерии является операция аортокоронарного шунтирования. Суть ее заключается в том, что между начальным участком аорты и конечным отделом коронарной артерии подшивается фрагмент вены (или артерии), благодаря чему создается обходной кровоток. В нашей стране эта операция была впервые проведена в 1970 году.
Кроме аортокоронарного шунтирования существуют еще два схожих метода лечения. Это баллонная ангиопластика и стентирование. В принципе, последний метод часто является продолжением первого. Суть их заключается в том, что к суженному атеросклеротической бляшкой участку артерии подводится длинный катетер (тем же способом, что и зонд при коронарографии) , на конце которого раздувается баллончик. Он расширяет просвет артерии. Для того, чтобы этот просвет не сузился вновь применяется стент цилиндрической формы - проволочная конструкция из особого сплава. Этот цилиндр и не дает артерии сузиться. Наиболее фантастическим может показаться хирургическое лечение другой патологии сердца – аритмии, то есть нарушения ритма сердца. Многие из вас наверняка видели такое лечение по телевизору. Это так называемый водитель ритма сердца (электрокардиостимулятор). При этом к сердцу подводятся электроды, которые подключены к аппарату – кардиостимулятору. Он обычно располагается снаружи. Функция его состоит в том, чтобы круглосуточно посылать через электроды электрические импульсы в область так называемого синусового узла сердца – главного «естественного» водителя ритма. Другой метод лечения аритмий заключается в том, что на сердце воздействуют током высокой частоты, при этом он направлен в определенную точку, которая и является источником неправильного ритма.

kariesa profilakse


. ZOBU UZBŪVE UN IESPĒJAMĀS SLIMĪBAS
1.1. Zobu uzbūve un struktūra

Katram zobam ir zoba kronis (mutē redzamā daļa), zoba kakliņš un vienu vai divas, vai trīs saknes. Zoba kronī ir dobums, kur saknes pāriet kanālā un beidzas ar atveri. Zoba dobumā ir asinsvadi, nervi, kas kopā ar saistaudiem veido zoba mīkstos audus jeb pulpu. Tā nodrošina zobu barošanos, aizsargā zobu pret dažādu kaitīgu ārējās vides faktoru iedarbību. Zoba pamatmasu veido dentīts (70 – 72% minerālvielu, 28 – 30% organisko vielu. Zoba kronī un kakliņā dentīnu no ārpuses klāj citādi organisma audi – emalja. Zoba sakni žoklī nostiprina galvenokārt saistaudi (periodonts) .
Zobi veic barības satveršanas, nokošanas un sasmalcināšanas funkciju. Zobi ietekmē skaņu veidošanos un cilvēka izskatu.
Žoklis aug un attīstās, bet zobu izmēri nemainās, tādēļ starp piena zobiem parādās spraugas. Spraugas liecina, ka būs pietiekama vieta pastāvīgajiem zobiem, kuri ir lielāki par piena zobiem. 5 - 6 gadu vecumā izkrīt pirmie piena zobi tādā pašā secībā, kā parādījušies. Parādās pirmie pastāvīgie zobi, tie parasti ir sestie zobi. Pastāvīgo zobu formula ir x=4n-20, kur x - zobu skaits un n – gadu skaits. Tādu stāvokli, kad bērnam mutē ir gan piena zobi, gan pastāvīgie zobi, sauc par maiņas sakodienu.
Cilvēka dzīves laikā zobi šķiļas 2 reizes. Piena zobi bērnam izšķiļas noteiktā secībā no 6 mēniešiem līdz 20 – 30 vecuma mēnešiem, piena zobu sakodienā ir 20 zobu – pa 10 katrā žoklī (4 priekšzobi, 2 acu zobi, 4 lielie dzerokļi).
Zobu šķilšanās laikā bērns var būt nemierīgs, reizēm novērojama pastiprināta siekalu atdalīšanās. Paaugstināta temperatūra parasti ir saistīta ar kādu vispārēju organisma slimību, kas pavada zobu šķilšanos. Sākot ar 5 - 7 gadu vecumu, piena zobus pakāpeniski (līdz 18 - 20 gadu vecumam) nomaina pastāvīgie zobi. Pastāvīgo zobu sakodienā ir 32 zobi – 16 katrā žoklī (4 priekšzobi, 2 acu zobi, 4 mazie dzerokļi, 6 lielie dzerokļi). Astotais zobs, ko dēvē par gudrības zobu, cilvēkam bieži neattīstās (nosaukums radies no tā, ka šis zobs izaug ap 16 - 18 gadu vecumu, kad cilvēks jau uzkrājis kaut cik dzīves gudrības). Pareizā sakodienā augšzobi un apakšzobi saskaras, augšzobiem nedaudz pārsedzot apakšzobus.
Var apskatit 4 pielikuma

1.2. Zobu slimības

Visbiežāk izplatītākā zobu slimība ir zobu puve jeb zobu kariess, kas saistīts ar bojājumiem zobu cietajos audos. Zobu kariesu veicina iedzimti zobu attīstības traucējumi, vielmaiņas slimības, mikroorganismi, siekalu īpatnības. Zobs kļūst jūtīgs pret saldu, sāļu, vēlāk arī aukstu, karstu vai mehānisku kairinājumu. Kad bojāto zobu iztīra vai muti izskalo, sāpes izzūd. Ja bojājums ir neliels, sāpju var arī nebūt. Kariesa profilaksē svarīgi ir zobu aizmetņu veidošanās periodā (sākot ar 6. - 7. augļa attīstības nedēļas un beidzot ar zobu izšķilšanos apgādāt organismu ar nepieciešamajām organiskajām vielām, minerālvielām (galvenokārt kalciju, fosforu) un D vitamīnu. Liela nozīme ir mutes higiēnai, pilnvērtīgam uzturam. Ietecamas nevārītas saknes, dārzeņi, rupjmaize ar garozu. Kariesa profilaksē nozīmīgs ir normāls fluora daudzums dzeramajā ūdenī. Ja tā ir maz, bērniem pastāvīgo zobu veidošanās un augšanas periodā stomatologs dažkārt iesaka lietot fluora tabletes. Visi kariesa bojātie zobi ir jāplombē. Kariesam progresējot, var rasties komplikācijas, piemēram zoba pulpas iekaisums (pulpīts). Pulpīta pazīmes ir asas sāpes galvenokārt naktī, sāpes izraisa arī termiskie kairinājumi. Sniedzot pirmo palīdzību, sāpju remdēšanai var izmantot pretsāpju līdzekļus, kariozajā dobumā var ielikt gabaliņu vates ar mentolu, sasmalcinātu aspirīna tableti vai putriņu, kas pagatavota no sīpola, ķiploka un sāls. Iekaisusi pulpa parasti atmirst, infekcija pa zoba kanāla atveri izplatās periodontā un rada tā iekaisumu - periodontītu. Akūts periodontīts var radīt plašākus iekaisumus un sastrutojumus (žokļa kaulā, kaulplēvē, mīkstajos audos). Hroniski periodontīti parasti īpašus traucējumus nerada, tomēr šādi iekaisuma perēkļi var ietekmēt visu organismu un izraisīt vispārējas slimības. Ārstēšana medikamentoza, dažkārt ķirurģiska. Ļoti izplatīta ir zoba apkārtējo audu slimība – paradontoze, kam raksturīga progresējoša zobu ligzdību kaulaudu uzsūkšanās, kas ir zobu izkustēšanās un izkrišanas cēlonis.
Zobi bojājas tāpēc, ka mikrobi, kas atrodas mutes dobumā, reaģē uz cukuru un veido skābi, kura bojā zobu emalju. Konfektes, saldi ēdieni un dzērieni veicina zobu bojāšanos, īpaši, ja tos ēd vai dzer starp ēdienreizēm, jo tad zobi pastāvīgi saskaras ar cukuru.
Bērnu zobus var aizsargāt ar fluora savienojumiem, kuros esošie fluora joni stiprina zobu emalju un pat likvidē nelielus emaljas bojājumus.

3.KARIESA RISKA FAKTORI

Kariess tiek uzskatīts par progresīvu saslimšanu, kuras ārstēšanā nepieciešama kariozo masu izņemšana ar sekojošu zoba plombēšanu. Taču būtu jāatceras, ka zoba restaurācija tikai atjauno zobu audus, bet kariesa attīstība mutes dobumā netiek ierobežota.
Pēc kariesa riska faktoriem visus cilvēkus var sadalīt trīs grupās:
  1. Vidēji augsta riska grupa:
- jaunu bojājumu attīstība 1 – 2 gadu laikā,
- jaunas plombas 1 – 2 gadu laikā,
- bojājumi ir aktīvi.
  1. Vidēji zema riska grupa:
- pēc iepriekšējas apskates jauni bojājumi neveidojas,
- izmaiņas aplikuma daudzumā,
- izmaiņas cukura lietošanas biežumā,
- izmaiņas siekalu parametros,
- izmaiņas iemaņās un uzvedībā,
- fluorīdu lietošanas ilgums un deva.
  1. Zema riska grupa:
- nav aktīvu kariozu bojājumu,
- pēdējās plombas ieliktas pirms pieciem gadiem vai senāk,
- nav riska faktoru vai tie neizraisa nevienu bojājumu,
- kariess nav aktīvs jau vairākus gadus.
Pasaules zobārstniecība vēl joprojām vairāk nodarbojas ar kariesa komplikāciju ārstēšanu, nekā ierobežo tā attīstību.
Kariesa attīstība zobā ir atkarīga no līdzsvara starp remineralizācijas un demineralizācijas procesiem. Zobu virsmā demineralizācijas un remineralizācijas procesi notiek visu mūžu ar spēju pāriet vienam otrā. Demineralizācijas laikā tiek zaudētas emaljas minerālvielas, bet organiskā matrica nodrošina skābes iekļūšanu emaljā. Acidogēnās baktērijas starpkristālu šķidrumā atbrīvo kalcija (Ca) un fosfāta jonus. Atbrīvotie joni izdalās no zoba, veidojot karioza bojājuma sākuma stadiju (iniciālais kariess).
Remineralizācija ir dabisks zobu virsmas atjaunošanās process, tas notiek siekalām neitralizējot zobu aplikumā esošās skābes, ļaujot kalcija un fosfāta joniem no siekalām penetrēt bojātā zoba virsmā un uz šķīstošo kristālu virsmas izveidot jaunus savienojumus. Jaunizveidotā virsma ir izturīgāka pret skābju iedarbību nekā nebojāta virsma, īpaši ja remineralizācijas process notiek pietiekama fluorīdu daudzuma klātbūtnē.
3.1.Zobu aplikuma un siekalu nozīme kariesa attīstībā

Kariess ir mikrobu izraisīta saslimšana un bez aplikuma tā nespēj attīstīties. Par zobu aplikumu, liela nozīme ir zobu tīrīšanai, kas mehāniski to samazina. Taču tīrot zobus daudzi pacienti ne vienmēr noņem aplikumu. 1991.gadā L. Granāts un līdzautori pierādīja, ka mutes dobuma higiēna ir svarīgs faktors kariesa izplatības veicināšanā. 1994.gadā S. Alalūss un līdzautori pierādīja, ka maziem bērniem aplikums augšžokļa incisīvos darbojas kā pirmais augsta kariesa riska rādītāja 1996.gadā M. Raitio, un līdzautori, analizējot trīs gadus vecu bērnu mutes veselību, arī izmantoja redzamo aplikumu kā kariesa riska rādītāju.
Siekalām ir svarīga nozīme veselu zobu un smaganu saglabāšanā, kā arī mutes dobuma gļotādu mitrināšanas procesā:
  • Siekalas samitrina uzņemto barību un palīdz to norīt. Pēc katras maltītes tās veicina jebkādu pārtikas atlikumu aizskalošanu.
  • Siekalu fermentiem ir nozīmīga loma gremošanas procesā.
  • Siekalas nodrošina pastāvīgu mutes dobuma gļotādu mitrumu, tā garantējot runas spējas, garšas izjūtu, košļāšanu un barības norīšanu.
  • Siekalas satur vielas, kas novērš vīrusu un baktēriju rašanos. Tās pasargā no slimībām.
  • Siekalas satur minerālvielas, kuras nodrošina zobu emaljas mineralizāciju.
  • Siekalas satur vielas, kas piedalās gļotādas virsmas šūnu atjaunošanas procesu. Tās paātrina brūču sadzīšanu.

3.2. Fluorīdu nozīme kariesa attīstībā

Eiropā jau 19.gadsimtā cīņai ar kariesu attīstību izmantoja fluorīdus saturošus pulverus un pilienus.
Fluorīdu lietošana ir viens no galvenajiem aizsargfaktoriem, ierobežojot kariesa attīstību mutes dobumā. Fluors paaugstina zobu cieto audu noturību pret skābes demineralizējošo iedarbību. Fluora deficīts pats nerada kariesu, taču tas samazina zobu noturību pret tiem faktoriem, kas to veicina. Tomēr fluorīdi nespēj ierobežot jaunu kariozu bojājumu veidošanos visos zobos.
Ilgstoši un regulāri uzņemot fluoru optimālā devā, kariesa izplatība un intensitāti var samazināt pat par 80%.
Nozīmējot endogēnu fluorīdu lietošanu kariesa profilaksei, obligāti ir jāzina fluorīdu saturs ikdienas uzturā un dzeramajā ūdenī. Pārmērīga endogēno fluorīdu lietošana bērniem paaugstina fluorozes saslimšanas risku, ko nevar veicināt, izmantojot fluorīdus saturošus preparātus lokāli.
2003.gada atskaitē tika izvirzīta nepieciešamība pēc sekojošiem pasākumiem: ūdens fluorizēšana, sāls fluorizēšana, piena fluorizēšana, universālas fluorīdus saturošas zobu pastas izstrāde.
Ūdens fluoridēšana ir pasīva metode, kā cilvēkiem var piegādāt fluorīdus. Taču diemžēl ūdens fluorizēšanu ne vienmēr akceptē valsts sabiedrības veselības organizācijas. Ūdens fluoridēšanas alternatīva ir sāls fluorizēšana. Tika konstatēts, ka sāli var lietot vairākās vietās – mājās, skolā un maizes gatavošanā, kur fluorīdu koncentrācija svārstījās no 90 līdz 350mg/kg.
Apskatot sāls fluoridēšanas iekļaušanu sabiedrības veselības programmā, būtu jāuzsver, ka populācijā nav jāpalielina sāls lietošana, bet gan attiecīgi jāpalielina fluorīda koncentrācija sālī.
Cita ūdens fluorizēšanas alternatīva ir piena fluorizēšana. Piens ar fluorīda piedevām ir gan barojošs, gan antikariogēns, bet radās aizdomas, ka pienā esošais kalcijs var aizkavēt fluorīda darbību. Fluorizētā piena programma ir jāsāk agrā bērnībā, rūpējoties par piena zobu veselību, un tā ir jāturpina vismaz 180 dienas.
Fluorīdus saturošu tablešu lietošana tika uzsākta pagājušā gadsimta 40 gados. Papildus fluorīdus saturošus līdzekļus var lietot citā formā nevis kā tabletes vai pilienus, piemēram, kā sūkājamās vai košļājamās ledenes. Ir būtiski piebilst, ka šķīstošo ledeņu lietošana, kuras, lēni izdalot fluoru, trīs līdz sešus gadus veciem bērniem par 20 - 28% samazina kariesu pēcizšķilšanās periodā, var darboties arī kā kariesa profilakses metode grupās ar augstu kariesa risku. Jāuzsver, ka lietotais fluors zobu attīstības procesā nespēj pastiprināt zobu audu izturību pret skābju iedarbību un aizsargāt zobus pret kariesa veidošanos. Tikai fluors, to lietojot pat mazā koncentrācijā, proti, adsorbējoties no lokālajiem resursiem - zobu aplikumā, šķīdumā starp emalijas un dentīna kristāliem, ierobežojot zoba audu šķīstību kariesa attīstības procesā.
Fluoru saturošas zobu pastas tika ieviestas pagājušā gadsimta 60 gadu beigās, 70 gadu sākumā. Zobu pastas efektivitāte ir atkarīga no fluora koncentrācijas tās sastāvā.
Bērnu populācija vairākās valstīs lieto zobu pastas ar zemu fluora koncentrāciju. Lielbritānijā 39% četru līdz sešu gadu vecu bērnu lieto zobu pastu ar fluora saturu 600 ppm, jāuzsver, ka dzeramais ūdens pārsvarā fluoru nesatur. Fluora koncentrācijai samazinoties vai palielinoties par 500 ppm, tas trīs gadu laika periodā obligāti atspoguļosies kariesa intensitātes pieaugšanā vai samazināšanā. Fluora izdalīšanās daudzums ietekmē demineralizācijas vai remineralizācijas procesus, tādēļ fluoru lielākā mērā var uzskatīt par aktīvu ķīmisko kariesa ārstēšanas aģentu nekā par profilakses līdzekli.
Pasaules pētījumi pierāda, ka kariesa izplatība būtiski samazinās, tīrot zobus divas reizes dienā ar fluoru saturošu zobu pastu. Visvairāk fluors izvadās caur nierēm, bet caur fēcēm - tikai 10%. Visaugstākā fluora koncentrācija ir nierēs. Fluors ir ļoti aktīvs aģents, un ar vecumu palielinoties kaulu resorbcijai, fluors izdalās organismā.

3.3.Ēšanas paradumu un cukura patēriņa nozīme kariesa attīstībā

Kaulu sistēma pakapeniski aug un attīstās, bērna organismam ir palielināta vajadzība pēc būvmateriāliem – minerālvielām. Nesabalansēta uztura dēļ daudzi bērni neuzņem pietiekamā daudzumā olbaltumvielas. Lai veidotos stipri zobi jāēd piena produkti, it sevišķi biezpiens, kas satur ne vien olbaltumus, bet arī kalcija un fosfora sāļus. Šīs vielas, uzņemtas dabisko produktu veidā, organismā tiek labāk izmantotas. Biezpiena vietā nav pareizi ēst saldos sieriņus. Saldumi kaitē – paliek zobu dabiskajos padziļinājumos, zobu starpās un citās vietās un veicina to bojāšanos.
Stomatologi uzskata, ka zobiem ne tik daudz bīstami ir saldumi, cik to lietošana ēšanas starplaikos, it sevišķi pirms gulētiešanas (ja kārtīgi zobus neiztīra). Uz zobiem palikušie ogļhidrāti rūgšanas procesa rezultātā rada skābes, kas ir tieša zobu bojāšanās veicinātājas.
Visus cukura aizvietotājus var sadalīt divās grupās:
  • kalorijas nesaturošie (saharīns, aspartams un citi),
  • kalorijas saturošie (sorbitols, ksilits, likasīns, isomalts un citi).
Kalorijas nesaturošie saldinātāji nevar darboties kā kariogēnās mikrofloras enerģijas avots.
Runājot par cukura vai cukura saturošo produktu lietošanu, būtu jāatzīmē, ka cukurs šķidrā veidā (dzērieni) ir mazāk kariogēns, nekā cietā veidā (konfektes).
Ne vienmēr laba higiēna nodrošina nebojātus zobus un, bieži lietojot cukuru, ātri veidosies jauni bojājumi. Nedrīkst nenovērtēt arī netiešo, sociālekonomisko faktoru ietekmi, jo tie nosaka gan mutes dobuma higiēnas līmeni, gan fluorīdu lietošanu, gan arī cukura un cukuru saturošu produktu lietošanu populācija.


IETEIKUMI KARIESA PROFILAKSES PROGRAMMAS IZVEIDEI

  • Neadekvāta fluorīdu lietošana palielina kariesa izplatību.
  • Slikta mutes higiēna paaugstina kariesa risku.
  • Ogļhidrātu daudzums, biežums un sastāvs darbojas kā kariesa risku veicinošs faktors.
  • Kariesa risku palielina ilgstoša un regulāra cukuru saturošu medikamentu lietošana.
  • Ja bērns divreiz dienā tīrīs zobus ar fluoru saturošu zobu pastu, tas pasargās viņa zobus no bojāšanās, sevišķi, ja zobus tīrīs nesteidzoties.
  • Pakonsultējoties ar zobārstu, varat dot bērnam arī fluoru saturošas tabletes.
  • Kariesa risku samazina zobu tīrīšana divas reizes dienā ar fluorīdu saturošu zobu pastu, fluora koncentrācijai tajā jābūt palielinātai, palielinoties bērnu vecumam.
  • Lai attīstītos spēcīgi zobi un arī smaganas, bērns jāpieradina ēst cietu barību. Maize jāēd nobriedusi ar visu garozu, jāgrauž burkāni, kāļi, āboli.
  • Jāuzlabo higiēnas iemaņas un jāmodificē tīrīšanas tehniku.
  • Ieteikt dzert daudz šķidruma dienas laikā, lietot ksilitolu saturošas vai cukuru nesaturošas košļājamās gumijas vecāku uzraudzībā vairākas reizes dienā, košļājot neilgu laiku (ne vairāk kā 4 - 5 minūtes).
  • Jāpalielina higiēnista apmeklējumu biežumu.
  • Jāapspriež ar vecākiem bērnu ēšanas paradumus, pievēršot uzmanību viņu pašu ēšanas paradumiem.
  • Klīnisko apskati jāveic kā vizuāli, tā arī izmantot Rtg.
  • Kariesa intensitātes noteikšanai jāizmanto KPE (kpe) indeksu.
  • Bērniem, tīrot zobus, zobu pastas devai jābūt zirnīša lielumā.
  • Bērniem tiek rekomendēts lietot zobu pastas ar zemu fluora saturu.
  • Zoba aplikuma noņemšana kopā ar diētu var būt nozīmīga kariesa attīstībā.
  • Jau tad, kad mazulim izšķiļas vismaz divi zobi, katru vakaru notīriet zobus un smaganas ar mitru mutautiņu.
  • Tīriet mazulim zobus pēc brokastīm un pirms gulētiešanas, bet vannojot ļaujiet viņam rotaļāties ar zobu suku.
  • Lai arī cik liels mazulis būtu, centieties zobu tīrīšanu pārvērst par aizraujošu rotaļu.
  • Mutes dobuma higiēnas stāvokļa noteikšana, izmantojot dažādus higiēnas indeksus: Vienkāršoto Green-Vermillion indeksu, Silness-Loe indeksu u tt.
  • Higiēnas paradumu analīzei un diētas analīzei, jāizmanto speciāli izstrādātas anketas.

Hemoroidi


Bieži cilvēki par šo slimību neatzīst pat pats, dažkārt stipri no viņas ciešanām. Bet simptomi hemoroīdi nepatīkami un reizēm ļoti sāpīgs. Atbrīvoties no nepatīkamām sajūtām, mums ir samazināt iekaisumu, pietūkumu un sāpes. Tas var palīdzēt vietējām procedūrām, kā arī pretiekaisuma un hemostatic garšaugiem. Un novērstu pasliktināšanos jūs palīdzēsiet uzturu un dzīvesveidu.


Vietēju ārstēšanu hemoroīdi

- 100 ml vāroša ūdens Ņem 1 ēd.k.. l. knotweed, ļauj ievilkties un stāvas 30 minūtes. Rezultātā buljonu, ko izmanto vannu, un tamponiem.
- Svaigas vai kaltētas ziedu Hypericum ielej kādā traukā, piepildiet to ar saulespuķu eļļu. Ļaujiet sēdēt 3 nedēļas, ar katru dienu sakratot trauku. Piemēro tamponiem. Bet mums ir jāpatur prātā, ka šis instruments ir uzglabā tumšā vietā, ne vairāk kā gadu.
- Saaukstēšanās vannas var atvieglot sāpes hemoroīdi un daži samazināt iekaisumu. 1-5 minūtes. sēdēt baseinā auksta ūdens temperatūra 28-35 ° C. Ārstēšanā jāiekļauj 10-12 dienas kārtību. Jūs to varat izdarīt vannā, un 2 reizes dienā. Tas ir noderīgi, ja pievienots ūdens dažus graudus kālija permanganāta, bet tikai tā, ka ūdens bija gaiši rozā. Ja jūs pārāk daudz kālija permanganāts, tas būs overdry ādu un gļotādām taisnās zarnas un pat var izraisīt ādas apdegumus.
- 5 ēdamkarotes pulverī un žāvētu miza zirgkastaņa pour 1 litru vāroša ūdens un ļauj nostāvēties līdz ķermeņa temperatūrai, tad izkāš un veikt sēdēšana paplātes 7-10 minūtes.
- Nav slikti palīdz hemoroīdu svece sukādes medus - Pirms lietošanas, ielieciet sveci veidojas saldētavā. Bet paturiet prātā, ka medus izmantošana rada spēcīgu degošas sveces.
- Kad sāpes un asiņošana no iekšējiem hemoroīdi lietošanā (ārsta atļauju, lai netiktu saasināt asiņošana) klizmu ar melleņu lapu priedes. 2 tbsp. l. izejvielu brūvēt 0,5 verdoša ūdens un L gaidītu 20 minūtes. brūvēt, un tad izkāš buljonu un pusi ļoti lēni to klizmu. Turpiniet rakstīt, līdz buljons, līdz mudināt zarnu kustības. Ja nepieciešams, atkārtojiet klizma atlikušo pusi no buljona pēc pāris minūtēm.
- Sajauc vienādās daļās kumelīšu ziedi, baldriāna sakne, pieneņu saknes un sakņu, ložņu vārpata. Brūvēt 0,5 l ūdens 2 ēdamkarotes. l. maisījumu, ļauj nostāvēties 2 stundas, vāra uz mazas uguns 10 minūtes. un spriedzi. Izmantot kā klizma naktī nedēļas laikā.
- Izmantojiet ārēji ziedi ar comfrey saknes pulvera vai garšaugu toadflax pulvera (ņem 2 gab izejvielu) un nesālīta tauku (5 gab.) Ievadiet ziede par kādu marles taisnās zarnas 4-5 stundas dienā. Arī ļoti noderīga tamponi taisnajā zarnā ar smiltsērkšķu eļļu vai eļļošana anālo šo eļļu. Pirms izmantot eļļu skalo kājstarpes infūzijas garšaugus ar mayweed ziediem. 2 tbsp. l. Kumelīšu pour 0,5 l verdoša ūdens un vāra uz mazas uguns 10 minūtes, tad lai tā ļauj ievilkties 20 minūtes un izkāš.

Dzert augu uzlējumiem no hemoroīdi

- Brūvēt 1 tase vāroša ūdens 1 ēdamkarote. l. Blackberry saknes, vāra uz mazas uguns 15-20 minūtes. Ļaut tam ļauj ievilkties 30 minūtes. un spriedzi. Izdzert 1 / 2 tase 3-4 reizes dienā.
Brūvēt stalts verdoša ūdens 2 tējk. sasmalcināts saknes Burnet, kas uz uguns, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, paturēt zemu siltumu 15 minūtes. un spriedzi. Dzert 1-2 ēdamkarotes. l. 5-6 reizes dienā 30 minūtes. pirms ēšanas ar hemoroīdi ir asiņošana.
- 1 tējk. l. kazenājs atstāj ielej glāzi karsta ūdens, vāra 10 minūtes. pār zemu siltumu, atdzesē un izkāš. Dzert ēdamkarote, 3-4 reizes dienā ar hemoroīdi.
- Smagas hemorrhoid sāpes (bet ne tūtas) ar aizcietējumiem, samaisa vienādās daļās pulvera nātru lapām un mizas smiltsērkšķa trausla (tas būtu jāsavāc 1-2 gadi atpakaļ). 2 tbsp. l. Pour maisījuma 0,5 l verdoša ūdens, vāra uz lēnas uguns 10 minūtes, ļauj istabas temperatūrā 30 minūtes, tad. Celms un dzer 1 / 2 tase 3-4 reizes dienā 20-30 minūtes. pirms ēšanas.
- Ja nav asiņošanas mīkstināšanai vienību un asins recekļu likvidēšana, lietot narkotikas no zirgkastaņa, kas samazina asins recēšanu, nostiprina sienas vēnās un kapilāros. Ārstēšanai jābūt 1 mēnesi, bet atkārtotu ārstēšanas kursu notiek tikai pēc mēneša pārtraukuma. Ja redzat asiņošana narkotiku lietošanu no zirgkastaņa nekavējoties jāpārtrauc un, ja Jums ir zems asins recēšanu, nelietojiet šo pakalpojumu.
- 2 tējk. sausā herb Polygonum pochechuynogo (gemorroynoy zāle) pour 0,5 l ūdens. Vāriet 15 minūtes. par zemu siltuma, ļauj nostāvēties, iesaiņots, 2 stundas, tad izkāš. Veikt 0,5 glāzes 3-4 reizes dienā 30 minūtes. pirms ēšanas, šis rīks ir maiga caureju, pretsāpju un asiņošanu apturošais.
- 1 tējk. l. Hypericum perforatum herb brūvēt 0,5 l verdoša ūdens un ļauj nostāvēties 30 minūtes, izkāš un dzer visu dienu pa 3 devām., Bet aizņem 10-15 minūtes. pirms ēšanas.
- 1 tējk. l. Izjādes ar pelašķu garšaugu ar ziediem aizpildiet tasi verdoša ūdens, ļauj nostāvēties, iesaiņo, 1 stunda un izkāš. Veikt 1 ēdamkarote. l. 3-4 reizes dienā pirms ēšanas. Jūs varat lietot tinktūra pelašķu un bez devas, ja: 1 ēd.k.. l. zāles aizpildīs 0,5 l verdoša ūdens un piešķir tai brūvēt.
- Vasarā, izmanto svaigu sulu no pelašķu sajauc ar medu. Ņem pa 3 reizes dienā 1 tējk. Ar ilgstošu ārstēšanu šis rīks var pilnībā izārstēt hemoroīdi. Pelašķi ir hemostatic līdzeklis un tas ir ļoti efektīvs pret hemoroīdi sākotnējā stadijā un asiņošana.
• Jūs varat dzert novārījums vai tinktūra ziedu pelni. Brūvēt 1 tase vāroša ūdens ziedi ēdamkarote un
ļauj nostāvēties 30 minūtes. Dzert SIPS 3-4, 3-4 reizes dienā.

Uzturs hemoroīdi

- Stagnācija venozo asiņu, un aizcietējumus cēloņus hemoroīdi, tāpēc ārstēšana ir svarīgi pievērst uzmanību uz pārtiku. Labu darbu zarnu var palīdzēt novērst pārmērīgu pieaugumu hemoroīdi, kā arī vitamīnu un minerālvielu stiprinās asinsvadus pārpilnību. Uzturs bagāts ar dzīvnieku olbaltumvielām (gaļa, zivis, olas, biezpiens), predispozīcija aizcietējums. Ja persona atbilst pārmērīgi ilgs gaismas uzturs, tas arī izraisa traucējumus zarnu funkciju. Uzturvērtības hemoroīdi ir pareizi. Ir svarīgi pieradināt sevi ēst tajā pašā laikā.
- Aizcietējumi var būtiski sarežģīt slimības gaitu, tāpēc sekojiet līdzi, lai jūsu zarnu strādāja kā pulkstenis. Lai to izdarītu regulāri lieto auzu, bet izvēlas pārdot rupjo pārslas, par pārāk mazu augsti attīrīta no klijām un neizraisa lielu labumu. Attiecīgi, lai izvairītos no visas rafinēta, rafinētas pārtikas, kas neveicina normālu darbu zarnās. Kaitīgi pārtikas ietvert prēmiju miltu, maizes un makaronu no tā, baltā cukura un pārtikas produktus, bagāta krāsu un garšu - šķeldas, majonēze, konservi desas.
- Laba uztura hemoroīdi pamatā ir pārtikas ar daudz šķiedru, ti, svaigi augļi un dārzeņi, žāvēti augļi, graudaugu pilngraudu, klijas, jūras aļģēm. Fiber Lai būtu noderīgi, dienas laikā ir patērēts tik daudz tīra ūdens, jebkurā gadījumā, vismaz 2 litri dienā. Ja lieto gandrīz tīrs celulozes, piemēram, kviešu vai rudzu klijām ūdens jāizdzer tūlīt par summu no viena stikla, vai klijas, razbuhnuv zarnās, izraisīt aizcietējumu un hemoroīdu saasināšanās. Tas pats attiecas uz jūras kāposti, kura ir ļoti uzbriest zarnās un bez ūdens var tikai iegūt iestrēdzis tajā.
- Izvairieties no pārāk asām un pikantu pārtikas, jo dažas garšvielas (attiecas uz viņiem un tautas karijs) var palielināt sāpes zarnu kustības. No alkohola un, iespējams, smēķēšanas un atturēties.
- Ja jūs redzat sevi, izmantojot regulāri asiņošana, tad skatīties, kas paredzēti hemoglobīna. Attiecībā uz anēmijas, pārliecinieties, ka iekļaut uzturā rieksti, granātāboli, griķi, pupas un lapu dārzeņi, tumši zaļā krāsā. Ēd gaļu un aknām, bet pēdējā laikā nav pārspīlēt to, jo aknas satur daudz toksisku vielu. Arī skatīties, kas paredzēti dienas devu C vitamīna, bet ir vēlams, ka viņš rīkojies graudā - ar svaigu sulu, svaigu dārzeņu, ogas, augļi un garšaugiem.
- Tā vietā, kafijas dzēriena aizstājēji izgatavots no miežiem. Labi, kā cigoriņi un rudzu kafiju. Tā vietā, tēja un kakao dzert piemērots jūsu tipa gremošanas augu tinktūras, un ir īpaši laba piparmētru tēju. Dziednieki ir ieteicams pilnībā atteikties no ēšanas gaļu un maizi, piena produkti, šokolāde, no vārīta, cepta un cep pārtikas un pāriet uz dabīgo izejvielu pārtikas un sulas.
- No nobriedis uzskaitīti un mazgātu sarkani pīlādzis ogas izspiež sulu. Veikt to no 1 / 4 līdz 1 / 2 tase 3 reizes dienā, varat pievienot medu vai cukuru (pēc kursa 1 / 2 tbsp. L. Medus ar pusglāzi sulas), noskalo ar aukstu ūdeni. Tā ir pamanījuši, ka no pieņemšanas sulas atver slēgtās hemoroīdi sniedz atvieglojumu.

Neļaut pasliktināšanos

- Ja hemoroīdi nevis sēdēt ilgi vienā vietā, jo īpaši cilvēkiem, kam ir sēdošs profesija - vadītājiem, biroja darbinieki, programmētāji. Attiecībā uz ilgtermiņa sēdekļa pasliktinās asinsriti iegurņa, kas rada sliktu venozās atteces. Tāpēc, katru stundu sēdus piecelties no savas vietas un iet uz 5 minūtēm. vai arī gaismas vingrinājumi.
- Long stāvus vai staigājot pārāk garš, var arī palielināt izpausme slimības, tāpēc vienmēr ievērojiet mainīgu spriegumu un atpūtai.
- Metode, ārstējot hemoroīdi grūtniecēm - gulēt uz kreisajiem sāniem, apmēram 20 minūtes. ik pēc 4-6 stundām. Tādējādi, jūs samazināt slodzi uz galvenajiem vēnām, kas uztur zemāku ķermeņa.
- Tu nevari pacelt un veikt pārāk smaga somas, kā overexertion var novest pie zaudējuma taisnajā zarnā. Hemoroīdi problēmu var būt nopietna sportisti, weightlifters, kā pieaugums ir milzīgs svars ir par viņiem katru dienu.
- Svarīgi ir arī ievērot, tad, ka bija pārāk daudz straining laikā zarnu kustības - tāpēc ir nepieciešams nodrošināt regulāru zarnu kustību un izvairīties no aizcietējumiem. Par izkārnīšanās atvieglotu un anal plaisas ieziest anālo atveri ar jebkuru augu eļļu, un jo īpaši labas smiltsērkšķis, dadzis, kviešu asnu eļļa, persiku un aprikožu.
- Tas nav vēlams sēdēt ilgstoši uz auksto akmeņu. Ir arī nepieciešams, lai izvairītos no saaukstēšanās, hipotermija un ilgstoša pārkaršana.
- Jāpievērš uzmanība personīgo higiēnu. Pēc tualetes lietošanas pārliecinieties, ka mazgāt ar vēsu vai aukstu ūdeni, bet nav skrubis pārāk grūti kājstarpe jomā, jo tas var aizskart samazinājās mezgli un izraisīt asiņošanu. Ja jums nav pārmērīgu tīrīšana ļoti aromātisks ziepes. Mainiet savu apakšveļa katru dienu, lai plaisas nesaņem baktērijas, kas var izraisīt palielināt iekaisumu.


Hemoroīdi - saņemt slimības izplatīta: no tūkstošiem cilvēku viņu zina vairāk nekā simts. Ja Jums tikt galā ar slimību terapijas metožu neizdodas, un tā turpina attīstīties, tādējādi ciešanas pacientam ir vērsušās operācijas. Mūsdienu medicīnas piedāvā piedodošs veids, kā iegūt atbrīvoties no hemoroīdi. Kas, mūsu korespondents teica Valsts zinātniskā centrs Coloproctology Veselības ministrija.


Pēc tradicionālās operācijas uz vietas izņemta iekšējo mezglu veidojas brūces, garš un grūts dzīšana, kuriem visiem ir pievienots administrācija dabas agonizing sāpes. Pacientu atgriezies, lai strādātu un normālu dzīvi, līdz mēnesim.
Valsts zinātniskā centrs Coloproctology ir cītīgi strādājusi, lai atbrīvotos pacientus no šīs liktenis. Tā rezultātā 70% gadījumu ir iespējams iztikt bez tradicionālās darbības. Atkarībā no stadijā slimības un pacienta stāvokļa proctologists izvēlēties vispiemērotāko viņa ārstēšanas veids. Tas var būt infrasarkano gaismu - gaismas stars, kas izraisa sarecēšanu (noslēgšanas) mezglu un apstāšanās taisnās zarnas asiņošana sklerozējošu aģenti, kas ir ieviesti hemoroīdi. II posmam slimības speciālā lateksa gredzenu mest iekšējā hemoroīdi, izraisot to lēni dabas izmiršana. Visas manipulācijas veic ar ambulatori pamatojums: cilvēks ir pieklauvējām ikdienas darbībām, nav izrauties no darba un ģimenes. Šīs tehnoloģijas tiek uzskatītas par minimāli invazīvām (iebrukuma - ievads) ķirurģiska iejaukšanās (piem., ar minimālu traumu), un kopīgu neko ar klasisko darbību nav. Procedūra ir nesāpīga, neizraisa komplikācijas, nav ietekmes uz pacienta spēju strādāt nākotnē.
Visu to pašu attīstību un Coloproctology centrs. Bet tas ir izmantots, un labākais, kas pastāv ārzemēs. Jo īpaši, mēs ieviesām vēl vienu unikālu metodi hemorrhoid ārstēšana, ko izstrādāja Itālijas ķirurgs Longuet. Īpašas ierīces ārstu šuves skavas gļotādas un submucosal slānis taisnās zarnas virs zonas hemorrhoid, pārtraucot asins plūsmu uz tiem. Manipulācija ir nesāpīga, jo tā neattiecas uz jūtīgajām sphincter, pacients ir jau nākamajā dienā, ir atbrīvots no slimnīcas. Hemorrhoidal mezglu pakāpeniski zapustevaet un sklerozi, slimību neizskatās šobrīd. Šī metode ir kļuvis ļoti populārs starp pacientiem, lai gan vienu ierīci, ko ieved "šūšana" uz zarnu slimniekiem ir nopirkt.
Līdzīgi aprakstītajai oriģināla metode, kuras skarto platību zarnu sašuj ar ultraskaņas ierīce. Tiklīdz viņš uzskata par vajadzīgiem, kuģiem, skaņas signāliem. Šajā brīdī ierīci un kuģi šuves. 20-30 minūtes ir uz vietas "pārsēju" 5-6 asinsvadu stumbriem - bez griezumi gļotādas un citu traumatisku procedūras. Šeit mēs izmantojam japāņu vienības atkārtoti.
Jaunas metodes ir uzlabotas, uzrauga ārstēšanas rezultāti.
- Tagad mēs uzskatām metodi celšanas dezarterizatsii - saka akadēmisko sekretārs centra Coloproctology MD Aleksandrs Titovs. - Viņš ir radikāli novērst hemoroīdu ārstēšanai viņa "asiņošanas". Bet ar palīdzību Doplera - ierīces, ko rada vietējie attīstītāji - panākt precīzāku "hit". 5,7 Node barības artērijās, savu īpašo dūrienu pusmēnessveidīgs adatu (lai atvieglotu manipulācijas laikā lūmena no taisnās zarnas) un nākamo 3-4 valdziņu uztveršanas tieši mezglu pati. Pēc sasaistīšana kavernozs audu samazinās, atlikušie mazie pavediens 7-10 dienas novirzās pati. Šis ir jūsu jaunais produkts ir efektīvāka nekā citas metodes?

- Nē, tā parasti ir vairāki, bet katram metodei ir savi plusi un mīnusi, un mēs cenšamies, lai radītu vairāk vienkārši īstenojama tehnoloģija, ko var lietot uz ambulatoro pamata. Un no speciālista ir izvēle, kurai metodei dot priekšroku šajos apstākļos.
- Kā jums izdodas izvairīties no sāpēm manipulācijas?
- Attiecas anestēzija - tiek nošauts jomā coccyx, un iegurņa orgānu zaudē jutību. Pacientam ir gandrīz nekas slikts nejūtas.

- Kad jaunā metode tiks iekļauta plašākā praksē?
- Tagad ir klīniskie pētījumi, tiem nepieciešams laiks. Mums ir apstrādāti šādā veidā apmēram 140 cilvēki, bet ne pietiekami. Turklāt nepieciešamību kontrolēt pacientu pēc ārstēšanas.

- Jūsu rīcībā skaitu bez ķirurģiskas, saudzīgāku veidu kā atbrīvoties no hemoroīdi. Uz kāda pamata tiek izvēlēta, katrs no viņiem?
- Veicot slimības izmanto skleroterapiju, tā ir kļuvusi plaši izplatīta, kā arī lateksa gredzenu. Jo sarežģītāka un smagākos gadījumos - ierīces Longuet un mūsu dezarterizatsiyu. Starp citu, šis jaunais produkts - ne mūsu pēdējā attīstību. Uzlabot aprūpi, mēs groping kādu jaunu pieeju un risinājumus

Sirds nepietiekamība berniem


Sirds nepietiekamība
I akūta
II hroniska

I akūta- no 1-2 minūtes līdz 2-3-4- dienas
-miokardīti
-aritmijas
-operācijas
-iedzimtas sirdskaites
plaušu tūska
1.kreisā kambara nepietiekamība-
sirds astma
2.labā priekškambara nepietiekamība- aknas, liesa ↑



Ārstēšana
-neatliekamā palīdzība
-poza!
-skābeklis!
-sirds glikozīdi strofantīns, korglikons
no 1 mēn. līdz 6 mēn. 0,1-0,2 ml i/v
no 6 mēn. 3 g
4-7 gadi 0,2-0,3 ml
> 7 gadi 0,3-0,4 ml
- Digoxini 0,03-0,05 mg/kg 3 x dn 2-3 dienas
piesātināta/koncentrēta
uzturoša ¼ - 1/6 no devas
piesātināta 2 x dn
-Lasix 2-5 mg/kg/dn, Verospiron
-Seduxeni
-i/v uzmanīgi
-β-adrenoblokatori

Reimatisms


Reimatiskais drudzis

Reimatiskais drudzis ir autoimūna sistēmas saslimšana, kura attīstās pēc pārslimotas A gr β-hemolītiskās streptokoku infekcijas un galvenokārt tiek skarta sirds, locītavas un CNS.

Reimatisma diagnostikā izšķir lielās pazīmes jeb pamatkritērijus un mazās pazīmes jeb papildkritērijus:
lielie:
-kardīts
-poliartrīts
-chorea minor
-subkutānie mezgliņi
-erythema marginatum
mazie:
-drudzis
-artralģijas
-reimatiskais drudzis anamnēzē
-pagarināts PR-EKG
-↑ EGĀ un ↑ CRP

Norādījumi uz streptokoku infekciju
-antivielu titrs (ASO, antihialuronidāze)
-pozitīva kultūra no žāvas uztriepes
-anamnēzē streptokoku infekcija- angīna, skarlatīna

Diagnozi apstiprina 2 lieli + 2 mazie kritēriji
1 liels + 2 mazie kritēriji

Reimatisma gaitas iedalījums
-akūta gaita, slimības ilgums 2-3 mēneši- izteikti klīniskie simptomi un augsta laborat. aktivitāte
-subakūta gaita, slimības ilgums 2-6 mēneši- klīniskie simptomi attīstās lēni
-ieilgusi gaita, slimība nemainīgi ilgst 4-6 mēnešus ar vidēju vai minimālu aktivitāti
-nepārtraukti recidivējoša gaita- terapijas rezultātā nepilna remisija, kam seko paasinājums
-latenta gaita- nav bijusi aktīva slimības fāze, uzreiz veidojas iegūta sirds kaite

Aktivitātes pakāpes
I- maz sūdzību, klīniska mazizteikta, artralģijas, poliartrīta nav. L līdz 10 000, EGĀ līdz 25 mm/st.
II- Akūts sākums, ↑ to, klīnika izteiktāka, L 10-20 000, EGĀ 25-40 mm/st.
III- Smags stāvoklis, t 38-39oC, poliserozīts, L 15-20,000, EGĀ > 40 mm/st.

Sirds bojājumi pie reimatisma:
-miokardīts 60%
-endokardīts 30%
-pankardīts 1-2%

Visbiežākais sirds bojājums bērniem ir miokardīts.
Sākas akūti, bērna stāvoklis pasliktinās, bālums, dobji sirds toņi, paplašinātas sirds robežas, sirds ritma traucējumi, tahikardija vai bradikardija, retāk- ekstrasistolija.

Endokardīts- attīstās biežāk pēc 2-3 nedēļām, parādās endokardiāls troksnis. Biežāk tiek bojāts mitrālais vārstulis, retāk- aortālais.

Pankardīts- bērniem retāk. Smags stāvoklis, sāpes sirds apvidū vai vēderā, aizdusa, intoksikācija. Paplašinātas visas sirds robežas . Rtg- sirds trapecveida formas.
Chorea minor- attīstās pakāpeniski. Bērns kļūst izklaidīgs, parādās mīmikas muskulatūras hiperkinēzes, grimasēšana, mainās rokraksts. Hiperkinēzes var būt ļoti izteiktas un traucēt pašapkalpošanos. Vienlaikus attīstās muskuļu hipodinamija, hipotonija. Koordinācijas traucējumi (Romberga un pirksta-degungala proves) u.tml.
20-30% horejas slimniekiem ir arī sirds bojājums.

Reimatiska poliartrīta slimniekiem ir izteikts sāpju sindroms ar traucētu locītavu funkciju. Process ir migrējošs, parasti bojājot vidējās un lielās locītavas- pēdu, ceļu, elkoņu, gūžu.
Pretiekaisuma terapijas rezultātā locītavu bojājumu pazīmes ātri izzūd.

Ārstēšana
1.gultas režīms- 1-2 nedēļas ar pakāpenisku paplašinājumu

2.antibakteriāla terapija:
- Penicillin 50-100 mg/kg i/m 10-14 d.
Pēc tam Benzatpenicillini G i/m 1 reizi mēnesī
Bērniem līdz 27 kg 600.000 V 1 reizi mēnesī
Vairāk par 27 kg 1200.000 V 1 reizi mēnesī

3.Pretiekaisuma preparāti:
-aspirīns 0,2 x dzīves gads, bet ne vairāk kā 2,0 g d/n (devu sadalot 4 reizes diennaktī)
vai 75-100 mg/kg/dn 3-4 reizes 2 nedēļas
un 60 mg/kg/dn pēc otrās terapijas nedēļas
-ibuprofēns 10-20 mg/kg/dn 4 reizes

pie aktivitātes III p.- prednizolons
0,8-2 mg/kg/dn 3-4 reizes dienā
2-6 nedēļas ar pakāpenisku atcelšanu

-simptomātiska ārstēšana (CNS iekaisuma, sirds mazspējas terapija)
kardiotrofiki- ne agrāk kā 2-3 nedēļas pēc ārstēšanas sākuma


Akūta reimatiska drudža profilakse
I Primāra: ietver pasākumus, kas veicami, lai bērns nesaslimtu ar reimatismu.
„A”gr. β-hemolītiskā streptokoka tonsilo-faringīta, angīnas, skarlatīnas ārstēšana.
AB- penicilīns, makrolīdi 7-10 dienas

II Sekundāra profilakse ir recidīvu profilakse
Bicilīnu (benzatīnpenicilīni)
-infekcijas perēkļu sanācija

Dispanserizācija
-reimatisms ar kardītu, ar vārstuļu bojājumu - 10 gadu pēc akūtas fāzes, nereti visu mūžu
-reimatisms ar kardītu, bez sirds kaites- 10 gadus, nereti ilgāk
-reimatisms bez kardīta- 5 gadus vai līdz 21 gadam
LOR, stomatologa apskates 2 reizes gadā
Pošu kontrindikācija līdz 3 gadiem