среда, 25 марта 2015 г.

Gastroezofagāla refluksa slimība (GEAS)

GEAS ir barības vada gļotādas bojājums, kas radies gastroezofagālā refluksa dēļ. Atviļņa ezofagīts (gļotadas iekaisums) rodas tikai daļai slimnieku ar GEAS.
GEAS patoģenēzes pamatelements ir kuņģa satura atgrūšana barības vada lūmenā. Barības vadā nokļuvusi sālsskābe, žultsskābes, enzīmi, lizolecitīns izraisa gļotādas bojājumu.

Galvenie patoģenētiskie momenti:

Īslaicīgi barības vada apakšējā sfinktera atslābumi. To cēlonis - veģetatīvu nervu darbības traucējumi.
Samazinātas barības vada attīrīšanas iespējas - to ietekmē barības vada peristaltika, ķermeņa poza, siekalu sekrēcija, kuņģa satura agresivitāte.
Samazināta barības vada aizsargspēja - ja virspusēja barjera (virspusējais epitēlija slānis) tiek pārvarēta, tad dziļāku gļotādas slāņu bojājums iestājas ātri.

Klīniskā aina:

Visbiežākā sūdzība - dedzināšana aiz krūšu kaula. Cēlonis - barības vada gļotādas nervu galu kairinājums ar skābo kuņģa saturu.
Retāka sūdzība - regurgitācija, kuņģa satura nokļūšana rīklē vai mutes dobumā. Cēlonis - barības vada motorikas traucējumi.
Vēl retāka sūdzība - rīšanas traucējumi (disfāgija), dažreiz var būt sāpes aiz krūšu kaula. Cēlonis - paaugstināts barības vada jūtīgums pret barības virzīšanos pa barības vadu un ar to saistītie motorikas traucējumi.
Dažreiz var būt sūdzības par globusu. Tā ir žņaugšanas sajūta rīklē, kas nav saistīta ar rīšanu. Cēlonis - barības vada augšējā sfinktera spazma.
GEAS diagnostika nesagādā grūtības, ja tās gaita un simptomi ir tipiski.
Problēmas rodas, ja slimība norit atipiski, ar ekstraezofagālām izpausmēm:
hronisks klepus - biežākais hroniska klepus cēlonis ir smēķēšana, bet otro vietu ieņem GEAS;
laringīta simptomi;
bronhiālā astma;
nekardiālās sāpes krūtīs;
miega traucējumi - pacienti sūdzas par pamošanos no miega, sliktu vispārējo pašsajūtu, nereti ir elpošanas traucējumi naktī un iemigšanas grūtības.
Komplikācijas

Barības vada erozijas, čūlas, asiņošana.
Bareta barības vada veidošanās - rodas barības vada glotādas displāzija (barības vada epitēlijs ir aizvietots ar kuņģa vai zarnu epitēlijšūnām) un pēc tam - neoplāzija, barības vada vēzis.

Ārstēšanas principi

Nemedikamentozā ārstēšana.
Ēst bieži, 4-5 x dienā, nelielām porcijām, ēdienu labi sakošļāt. Vismaz 1,5 st. pēc ēšanas censties atrasties vertikālajā stāvoklī.
Pacelt gultas galvgali.
Nesmēķēt, jo nikotīns samazina barības vada apakšējā sfinktera tonusu.

o
Ierobežot uzņemto kaloriju daudzumu, jo kalorijām bagāts uzturs palēnina kuņģa iztukšošanos (tauki, šokolāde, saldi dzērieni). Nelietot asas garšvielas.

Jāizsargās no medikamentiem, kuri palēnina kuņģa motoriku, pazemina barības vada sfinkteru tonusu (spazmolītiskie līdzekļi, prolongētie nitrāti, kalcija antagonisti).

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.