среда, 25 марта 2015 г.

Kuņģis

Kuņģis ir gremošanas trakta visplašākā daļa, kuras lielums un tilpums var būt ļoti dažāds. Tukšs, kontrahējies kuņģis nav liels un ir līdzīgs zarnai, bet pilns kuņģis var sniegties līdz pat nabai. Vidēji kuņģa tilpums ir apmēram 2 litri. 
Kuņģī uzturs uzkavējas vairākas stundas, un tā iztukšošanās ir atkarīga no ēdiena sastāva un sagatavošanas veida.Pieaugušam cilvēkam diennaktī veidojas 1-3 litri kuņģa sulas. 
Tīra kuņģa sula ir bezkrāsains šķidrums ar skābu reakciju (pH 0,8-2,0), kuras galvenās sastāvdaļas ir sālsskābe, ferments - pepsīns, kas šķeļ olbaltumvielas un ferments - lipāze, kas šķeļ emuļģētus taukus.Kuņģa gļotādu klāj gļotu slānis, kam ir aizsargfunkcija.
Kuņģa sienu veido dažādos virzienos ejoši muskulatūras slāņi, kas kontrahējas ritmiski ik pēc 20 sekundēm, tādējādi veicinot barības putriņas sajaukšanos ar kuņģa sulu.
Šādas kuņģa muskulatūras kustības sauc par peristaltiku, kas sākas no kuņģa ieejas daļas un virzās uz izejas daļu- vārtnieku.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.