воскресенье, 9 сентября 2012 г.

Akūta apendicīta īpatnības bērniem, veciem cilvēkiem un grūtniecēm


Akūta apendicīta īpatnības bērniem, veciem cilvēkiem un grūtniecēm

Bērniem akūts apendecīts attīstās daudz ātrāk un noris daudz straujāk. Ir febrīla temperatūra un intoksikācijas aina. Vispārējie simptomi prevalē pār vietējiem. Bērniem biežāk un ātrāk akūts apendicīts noris perforatīvā un destruktīvā formā. Viņiem vēderplēve ir mazāk izturīga pret infekciju, bet lielā taukplēve ir daudz mazāka un nav nobriedusi. Lielā taukplēve aktīvāk iesaistās iekaisumā, tā apvij un izolē iekaisušo orgānu, tāpēc veidojas infiltrāts vai abscess. Bērnam nespecifiskā imunitāte nav pietiekami attīstīta, savukārt vēderplēve spēj saistīt toksīnus.
Veciem cilvēkiem klīnisko ainu nosaka mazāka organisma reaktivitāte, kā arī dažas hroniskas slimības, kas nomāc akūta apendecīta klīnisko ainu. Parasti slimība sākas mazāk akūti un sāpes nav stipras pat destruktīvas formas gadījumā. Sāpju raksturs ir nenoteikts, tās ir grūtāk lokalizējamas un bieži nas konkrētas. Nereti novēro vemšanu un meteorismu. Vēdera priekšējās sienas muskuļu rezistence ir mazāka. Nereti trūkst vēderplēves kairinājuma simptomu. Klīnisko ainu var nomākt arī regulāri lietotie medikamenti, tāpēc svarīgi ievākt anamnēzi.
Veciem – >60g.v. var būt slēpta aina uz kādas citas slimības fona. Simptomatika neizteikta. Ir izzuduši ly-folikuļi. *Kohera sy (-), nelielas sāpes, t-normāla, vēdera sienas sy neizteikti- siena gļēva. *Meteorisms, obstipācijas (ileusa dfdg), periapendikulārs infiltrāts (Tu?). *Biežāk komplikācijas.
Grūtniecēm
Grūtniecēm - 1%. Var izraisīt priekšlaicīgas dzemdības, abortu. Pirmajās 16 nedēļās neko neatšķiras, otrā pusē topogrāfiskas izmaiņas – 85% ileocekļais leņķis pārvietojas uz augšu. 5-6. mēnesī ~1cm virs crista iliaca, 32.-36.nedēļā  -pie ribu loka. *Pirmajā grūtniecības pusē dfdg no dzemdes saišu iestiepuma pie novirzītas dzemdes. Dzemdei palielinoties, iestiepjas saites, izsauc sāpes cirkšņos. *Pēc 20.ned. – var tikt nospiesti urīnvadi – nieru kolikas. *32-36. ned. – dfdg no ak.holecistīta. *Pasliktinās arī appendix trofika, jo dzemde to nobīda, deformē.
Dg grūtāka, jo sāpes bieži saista ar grūtniecību; vemšana –toksikozes dēļ; mm rezistence vāji izteikta; peritoneja kairinājuma sy dažādi izteikti. *Bartomjē-Mihelsona sy –nogulda uz kr sāniem un palpē lb ileocekālo. (+)arī Obrazcova-Melcera, Sitkovska. *Lei 10-12tk grūtniecēm ir norma. *Ja izveidojas peritonīts, eksudāts kairina dzemdi, infekcija dzemdes dobumā®gļotādas abscesi®atslāņo placentu®priekšlaicīgas dzemdības. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.