воскресенье, 9 сентября 2012 г.

AV vadīšanas traucējumi- pazīmes, taktika


AV vadīšanas traucējumi- pazīmes, taktika

Atrio ventrikulārā blokāde:
      Sirds blokāde ir daļējs vai pilnīgs impulsu pārvades pārtrūkums sirds vadīšanas sistēmā. Parasti tas notiek starp priekškambariem un kambariem, un to sauc par a-v blokādi. A-v blokādei var būt trīs pakāpes:
Vadīšanas traucējumi priekškambaros:    
1. P zoba formas izmaiņas,
2. P zoba paplašināšanās vairāk par 0,12
1.                  Pirmā pakāpe - palēninās impulsu pārvade, tomēr visi impulsi no priekškambariem nokļūst līdz kambariem. Nekādu sūdzūbu nav. Blokādi atklāj tikai EKG, kur pagarinās PQ intervals.
I pakāpes AV blokāde - atrioventrikulārās vadīšanas palēnināšanās:
а) sirdsdarbības frekvence parasti normāla - 60-90 reizes minūtē;
b) visi P zobi saistīti ar QRS kompleksiem;
c) pagarināts PQ intervāls—vairāk par 0,21".
2.                  Otrā pakāpe - daži bet ne visi priekškambaru impulsi nonāk līdz kambariem, atsevišķas sistoles izkrīt. Parādās bradikardija (40-60 x min.). Slimnieks var sūdzēties par vājumu, reiboni, tieksmi uz ģīboņiem. Var būt hipotonija.
II pakapes AV blokāde - nepilna AV blokāde.
Šai pakāpei sekojoši varianti:
Mobitz I:
а) sirdsdarbības frekvence nedaudz samazināta;
b) ne visi P zobi saistīti ar QRS kompleksu;
c) PQ intervāls mainīgs, katrs nākošais pakāpeniski pagarinās;
d) piemīt periodika 4:3, 5:4, 6:5 u.t.t.
Mobitz II:
а) sirdsdarbības frekvence samazinata;
b) ne visi P zobi saistīti ar QRS kompleksu;
c) PQ intervals pastavīgs;
d) novērojama periodika 2:1, 3;1.
3.                  Trešā pakāpe - priekškambaru impulsi vispār nenokļūst līdz kambariem. Šo stāvokli sauc par pilnu atrio ventrikulāro blokādi. Pacientam ir lēna sirdsdarbība, 30-40 x minūtē, jo impulsus ģenerē vadīšanas sistēmas šūnas, kas atrodas kambaros.
 III pakapes AV blokāde - pilna AV blokāde.
a) sirdsdarbības frekvence ap 40 reizēm minūtē;
b) PP intervāli vienādi, atsķirīgi no RR intervāliem;
c) nepastāv nekāda P zoba saistība ar QRS kompleksiem;
d) QRS komplekss parastas formas, tā platums nepārsniedz 0,12"
   Slimniekam ir vājums, reibonis, tieksme uz ģīboņiem, hipotensija. Ļoti lēna sirdsdarbība var izraisīt smadzeņu asinsrites traucējumus, kas var izpausties ar Morganji Edemsa Stoksa sindromu. Sindroma gadījumā iestājas īslaicīga asistolija (sirds apstāšanās).      
Simptomi:
·     samaņas zudums ar krampjiem;
·     spontānā urinācija un defekācija;
·     klīniskās nāves pazīmes – nav nosakāms pulss un arteriālais spiediens, EKG - taisna izolīnija.
      Pirms lēkmēm novēro īpaši lēnu pulsu (20-25 x min.), sāpes sirds apvidū. Lēkmes var atkārtoties vairākkārt un kādā no tām slimnieks iet bojā.
Bradikardijas algoritms (SF < 55 x/min) (ventrikulārā ES var imitēt bradikardiju pēc pulsa, bet auskultējot sirdi bradikardiju izslēdz) * Novērtē elpceļus, elpošanu, asinsriti. Nodrošina elpošanu O2, iv pieeju. EKG kontrole. Veikt fizikālo izmeklēšanu, pārskatīt anamnēzi. 1)~ sinusa bradikardija vai AV savienojuma ritms ~ II pakāpes AV blokāde 1 tips.→ Nopietnas sūdzības un simptomi(sāpes krūtīs, apgrūtināta elpošana, nomākums, galvas reiboņi, ģīboņi, sastrēgums plaušās, šoks, akūts MI) → nav → novērot 2)~ II pakāpes AV blokāde 2 tips ~ III pakāpes AV blokāde → Nopietnas sūdzības un simptomi→ nav→ pastāvīgā transvenozā stimulācija (nav indicēta diafragmālā MI, zāļu pārdozēšanas un pieaugušiem iedzimtas blokādes gadījumā) 1) un 2)→ IR→ atropīns 1,5-1,0mg→ nopietnas sūdzības un simtomi → nav→ * II pak. AV un III pak. AV blok. Gadījumā → transvenoza stimulācija. * II pak. 1 tipa AV blok., sinusa bradikard. vai AV ritma gadījumā → novērot |→ ir → atropīns 0,5-1,0mg (var ievadīt atkārtoti līdz devai 0,04mg/kg I un IIa gr. , alternatīvais preperāts ir ipratropijs 0,5mg iv)→ izoprotrenols 2-10µg/min IIa gr.(drīz nelietos)→ dopamīns 5-20µg/kg/min IIb gr. → epinefrīns1mg IIb gr.→ pagaidu transvenozā vai ārējā stimulācija→ pastāvīgā transvenozā stimulācija.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.