воскресенье, 9 сентября 2012 г.

Ārstniecisko manipulāciju nodrošināšana un atbildība par to veikšanu


Ārstniecisko manipulāciju nodrošināšana un atbildība par to veikšanu

      Invazīvās un citas ārstnieciskās manipulācijas RĀMPS izsaukumos ir tiesīgas veikt: A Sertificētas ārstniecības personas ; B- Nesertificētas ārstniecības personas (stažieri, praktikanti no med.skolām un augstskolām) sertificētas ārstniecības personas uzraudzībā un vadībā.
Ir aizliekts veikt invāzijas un citas med.manipulācijas personām bez medic.izglītības un kuri nav med.augstskolu un med.skolu studējošie, izņemot 1.palīdz.kompetences līmenī, kuru veikšanā viņi ir apmācīti. Pirms medik. Ievadīšanas jāveic pac. alegloģiskā u.c. anamnēze, kas jāfiksē IK. Pirms un pēc medik. Ievadīš., jāpārliecinās par medik.nosaukumu un devas atbilstību nozīmētajam, kā arī derīguma termiņu. Aizliekts lietot medik.ar neskaidru vai nodzisušu marķējumu un notecējušu termiņu.
Brigādes vadītājs ir atbildīgs par sev pakļautā med.personāla darbības un bezdarbības un veikto manipulāciju kontroli,t.sk. aseptikas un antiseptikas noteikumu ievērošanu. Uz brigādes sertificētā ārstniecības persona ir pati atbildīga par veiktās manipulācijas izpildes kvalitāti un sekām, kā arī aseptikas un antiseptikas noteikumu ievērošanu. Nepieciešams noskaidrot sev dežūras laikā pakļautā personāla kompetences un prasmju līmeni, pirms rīkojumu došanas, ja nepieciešams- apmācot esošo manipulāciju veikšanu.
Ārsniecības likuma 9.1 pants. (1) Ārstniecību veic atbilstoši klīniskajām vadlīnijām vai ārstniecībā izmantojamo metožu un zāļu lietošanas drošības un ārstēšanas efektivitātes novērtējumam, kas veikts, ievērojot uz pierādījumiem balstītas medicīnas principus.
16.pants. Ikvienam ir tiesības saņemt neatliekamo medicīnisko palīdzību Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.
26.pants(2) Patstāvīgi nodarboties ar ārstniecību konkrētā pamatspecialitātē, apakšspecialitātē vai papildspecialitātē atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai kompetencei atļauts ārstniecības personām, kuras ir sertificētas un reģistrētas ārstniecības personu reģistrā.
28.pants. Medicīniskās izglītības diploma iegūšana ļauj ārstniecības personai līdz reģistrācijai ārstniecības personu reģistrā darboties ārstniecībā tikai tādas ārstniecības personas uzraudzībā vai vadībā, kurai ir sertifikāts un kura ir reģistrēta normatīvajos aktos par ārstniecības personu reģistru noteiktajā kārtībā.
36.pants. Ārstniecības persona ir atbildīga par izraudzītās medicīniskās tehnoloģijas lietošanu un tās radītajām sekām.
46.pants. Ārstniecības personas pienākums ir sniegt pirmo un neatliekamo medicīnisko palīdzību.
47.pants. Ārstniecības personai ir tiesības atteikt pirmo un neatliekamo medicīnisko palīdzību apstākļos, kas apdraud ārstniecības personas pašas dzīvību, kā arī tad, ja ārstniecības persona to nespēj veselības stāvokļa dēļ.
48.pants. Ārstniecības personas pienākums ir regulāri pilnveidot savu profesionālo kvalifikāciju un izglītoties neatliekamās palīdzības sniegšanā.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.