воскресенье, 9 сентября 2012 г.

Plaušu tuberkuloze


. Plaušu tbc

Plaušu TUBERKULOZE sastopama jebkurā mūža periodā. Vīrieši, kas vecāki par 25 g., ar plaušu TUBERKULOZE slimo biežāk nekā sievietes. Jebkurai plaušu TUBERKULOZE formai var būt dažādas TUBERKULOZE procesa fāzes.
Infiltrācijas jeb uzliesmojuma fāze raksturīga slimības sākumam, arī TUBERKULOZE procesam atkārtoti paasinoties. Šajā fāzē esošās specifiskās pārmaiņas plaušās progresē, tās pavada vispārējas organisma intoksikācijas pazīmes (slikts miegs un ēstgriba, nogurums, svīšana naktī, neliela pēcpusdienā). Slimnieka krēpās parasti atrod TUBERKULOZE mikobaktērijas (t.s. atklāta TUBERKULOZE forma).
Ja slimnieku laikus neārstē, process pāriet nākamajā fāzē — destrukcijas jeb audu sabrukuma fāzē, kam raksturīga kavernu veidošanās. Intoksikācijas pazīmes pastiprinās, krēpās vienmēr atrod daudz TUBERKULOZE mikobaktēriju. Ārstēšana prasa daudz ilgāku laiku, bieži nepieciešama ķir. ārstēšana.
Ja slimnieku šajā fāzē intensīvi neārstē, izveidojas hron. fibroza (ar saistaudiem norobežota) kaverna, ko var izārstēt tikai ķir..ģiski. Kaverna bieži ir par cēloni tam, ka inf. izsējas veselajos plaušu audos (izsēšanās fāze).
Laikus sistemātiski ārstētas plaušu TUBERKULOZE gaita kļūst labvēlīga: slimības process pāriet cietēšanas, rētošanās un uzsākšanās fāzē, kam seko izveseļošanās. Pēc plaušu TUBERKULOZE izārstēšanas tikai 5% gadījumu plaušās nepaliek nekādas pārmaiņas. Palikušās pārmaiņas var kļūt par cēloni jauniem TUBERKULOZE uzliesmojumiem vai arī radīt plaušu funkcionālo nepilnvērtību.
Plaušu TUBERKULOZE formas var būt dažādas. Tub. bronhadenīts visbiežāk sastopams bērniem un pusaudžiem. TUBERKULOZE process lokalizējas gk. limfmezglos, kas atrodas tuvu elpvadam un bronhiem. Raksturīga ilgstoša intoksikācija. Slimības gaita parasti labdabīga, bet prasa ilgstošu (2—3, pat 4 g.) ārstēšanu.
Primārais tub. komplekss lokalizējas plaušās un limfmezglos. Klīn. gaita līdzīga tub. bronhadenīta gaitai. Diseminēta plaušu TUBERKULOZE var būt akūta, subakūta un hroniska. Tai raksturīga TUBERKULOZE mikobaktēriju izsēšanās plaušās ar asins plūsmu, tāpēc abās plaušās simetriski esošo asinsvadu tuvumā vienlaikus rodas daudzi vienādi, sīki TUBERKULOZE perēkļi (akūtā forma). Tie var parādīties arī pakāpeniski (hron. forma).
Nereti TUBERKULOZE perēkļi rodas citos orgānos. TUBERKULOZE mikobaktērijas krēpās atrod samērā reti. Šī forma labi padodas ārstēšanai, kaut gan tai ir bieži slimības recidīvi. Neārstēta vai nepietiekami intensīvi ārstēta diseminēta plaušu TUBERKULOZE ar laiku pārveidojas par hronisku fibrozi kavernozu TUBERKULOZE, kam raksturīgas vairākas kavernas abās plaušās un agrīna sirds un plaušu funkcionāla nepilnvērtība.
Perēkļainai plaušu TUBERKULOZE raksturīgs norobežots iekaisuma process vienā, retāk abās plaušās. Klīn. simptomu parasti nav, — slimību konstatē profilaktiskā apskatē. Perēkļainā plaušu TUBERKULOZE labi padodas ārstēšanai, Biežāk nekā citām plaušu TUBERKULOZE formām tai ir recidīvi. Infiltratīvā plaušu TUBERKULOZE labi padodas intensīvai terapijai, bet neārstēta vai nepareizi ārstēta var īsā laikā pāriet destrukcijas fāzē. Process var būt abpusējs un plašs, ar ļoti izteiktu klīn. ainu un smagu intoksikāciju. Nereti vērojama bīstama plaušu asiņošana.
Ļoti smagu inf..tratīvu pneimonisku plaušu TUBERKULOZE sauc par kazeozo pneimoniju, kam raksturīga plaša audu nekroze. Tuberkuloma ir plaušu TUBERKULOZE forma; plaušās ir viens vai vairāki lieli, norobežoti perēkļi, kas satur nekrotisku masu. Klīn. simptomu parasti nav, var būt vispārējas intoksikācijas pazīmes. Samazinoties organisma pretestībai, no tuberkulomām var rasties plaši izsējumi abās plaušās.
Profilaktiskajās masu pārbaudēs konstatētās «tuberkulomas» nereti ir audzēji, tāpēc ieteicama savlaicīga operācija — attiecīgās plaušas daļas rezekcija. Kavernozā TUBERKULOZE kā patstāvīga plaušu TUBERKULOZE forma ļoti reti sastopama. Tās galv. pazīme ir kaverna bez inf..tratīvām vai perēkļainām pārmaiņām apkārtējos audos. Ārstēšana ķir..ģiska.
Fibrozi kavernozās plaušu TUBERKULOZE galv. pazīme ir fibroza kaverna. Tā ir ielaista plaušu TUBERKULOZE forma, kuru tikai retos gadījumos izdodas izārstēt ar medikamentiem. Labus panākumus var dot tikai ļoti ilgstoša kompleksa ārstēšanās.
Plaušu ciroze ir plaušu daļas vai visas plaušas pilnīga sarētošanās TUBERKULOZE procesa rezultātā. Cirotiskā plaušu daļa elpošanā nepiedalās. Cirotiskos audos bieži ir strutas un TUBERKULOZE perēkļi, kas rada pastāvīgu organisma intoksikāciju. Ciroze ir neatgriezenisks process. Ārstēšana ķir..ģiska.
Tub. pleirīts ir viena no bieži sastopamām TUBERKULOZE sākumformām. Sākas pēkšņi ar asām sāpēm krūtīs, paaugstinātu t. Ārstē tāpat kā citas plaušu TUBERKULOZE formas. Nepietiekami ārstēta tub. pleirīta sekas ir pleiras saaugumi, kas rada sāpes un pazemina plaušu elpošanas funkciju.
 Plaušu TUBERKULOZE parastākās komplikācijas ir asiņošana, spontāns pneimotorakss, empiēma u.c. Bieži plaušu TUBERKULOZE kombinējas ar plaušu arodslimībāmpneimokoniozēm. Tas pasliktina slimnieka stāvokli, tāpēc ārstēšanai jābūt sevišķi rūpīgai un apzinīgai

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.