пятница, 7 сентября 2012 г.

Taktika akūtas eksogēnas saindēšanās gadījumā- aktivētā ogle, kuņģa skalošana.


. Taktika akūtas eksogēnas saindēšanās gadījumā- aktivētā ogle, kuņģa skalošana.

Saindēšanās caur gremošanas traktu:
ü      Medikamenti un alkahols;
ü      Tīrīšanas līdzekļi;
ü      Augu indes;
ü      Mikrobu indes uzturā;
ü      Vīrusa indes uzturā.
Ārstēšanas īpatnības:
1. Kuņģa skalošana.
ü      Indicēta, ja intoksikācija notikusi:
ü      Pirms vienas stundas ar šķidrām vielām;
ü      Pirms divām stundām ar cietām vielām;
ü      Pēc 2 stundām, ja gremošanas sistēmā ir nonācis liels daudzums toksiskas vielas vai substance ir ļoti toksiska; nomākta gastrointestinālā trakta motilitāte (antiholīnenerģiskās vielas, opiāti, dziļa bezsamaņa); kuņģī atrodas vielas konglomerāti; aktivētā ogle viena pati nav efektīva.
2. Aktivētās ogles vienreizējā deva.
Aktivētā ogle kuņģa zarnu traktā, nonākot tiešā kontaktā ar toksisko vielu, to absorbē, samazinot vispārējo toksisko efektu. Klīniskai izmantošanai toksikoloģijā ir ieteicamākas aktivētās ogles ūdens suspensija. Lai panāktu vēlamo klīnisko efektu, aktivētā ogle indikāciju gadījumā ir jāizmanto pēc iespējas ātrāk. (optimāli- pirmās stundas laikā pēc intoksikācijas).
1.      Aktivētās ogles atkārtotas devas jeb gastrointestinālā dialīze.
Aktīvās ogles atkārtotās devās per os pastiprina vairāku medikamentu elimināciju no organisma pat tad, ja ir jau notikusi šīs vielas absorbcija. Ogles klātbūtne zarnu lūmenā pārtrauc ķīmisko vielu reabsorbciju, absorbējot konkrēto vielu. Šo koncepciju sauc par gastrointestinālo dialīzi. Aktivētās ogles atkārtotu devu izmantošanas metode ir indicēta, saindējoties ar vielām, kurām piemīt enterohepātiska cirkulācija.
Vienreizējā deva:
Bērniem līdz 1 g.v.- 1g/kv svara
Bērniem no 1- 12 g.v.- 25- 50 gr (ne vairāk par 50 gr)
Pieaugušajiem no 25- 100gr
Aktivētās ogles atkārtotās devas:
Sākotnējā deva bērniem 10- 20 gr
Pieaugušajiem 50 gr
Atkārtotās devas:
Bērniem 10gr- 6 reizes, vai 5gr- 12 reizes
Pieaugušajiem: 20gr- 6 reizes, vai 10gr- 12 reizes.

9.2. Aborts ārpus slimnīcas- diagnostika, taktika

Spontāns aborts ir grūtniecības priekšlaicīga dabiska izbeigšanās pirms pilnām 22 grūtniecības nedēļām ar daļēju vai pilnīgu augļa olas izstumšanos no dzemdes.
Agrīns spontāns aborts ir patvaļīga grūtniecības pārtraukšanās līdz 12 grūtniecības nedēļai.
Vēlīns spontāns aborts ir grūtniecības pārtraukšanās no 12.- 22. gr.ned.
Draudoša aborta klīniskās ainas gadījumā dzemdes kakls ir slēgts, augļa ola ir dzemdē, novēro miometrija kontrahēšanos. Grūtniecību vēl ir iespējams saglabāt.
Sācies aborts- abortus incipients klīnika, ja augļa ola ir atslāņojusies no dzemdes sienas 1/3, grūtniecību nav iespējams saglabāt.
Nepins aborts- abortus incomplectus klīnika, grūtniecību nav iespējams saglabāt, augļa ola daļēji ir izdalījusies no dzemdes dobuma.
Pilnīgs aborts- abortus completus klīnika, augļa ola izdalījusies, dzemde tukša, sāpju nav.
Ieraduma aborts- abortus habitualualis, ja ir bijuši trīs vai vairāki spontāni aborti pēc kārtas vienā un tajā pašā grūtniecības laikā bez redzamas augļa un sievietes pataloģijas.
Nenoticis aborts- missed abortion, grūtniecība ir gājusi bojā, bet auglis vēl aizvien atrodas dzemdē. Dzemdes lielums neatbilst grūtniecības laikam. Var būt aborta un grūtniecības simptomi.
Provocēts aborts- to veic pati sieviete ar medikamentu palīdzību, vai citādi.
Septisks aborts- septisku komplikāciju attīstība pēc placentas nepilnvērtīgas izdalīšanās.
KLĪNIKA. A.imminens – sāpes vēdera lejasdaļā, dz. kakls ir slēgts, niecīgi izdalījumi. A.incipiens – periodiskas sāpes, asiņaini izdalījumi, dz. kakls pavērts. A.progradiens – augļa ola dz. kaklā. A.incompletus – nepilnīgs – daļa augļa olas ir izdalījusies. A.completus – izdalījusies visa augļa ola.
 DIF. DG. ·Ārpusdzemdes grūtniecība; ·menstr. cikla traucējumi; ·trofoblastiskā slimība; ·krimināls aborts; ·dzimumorgānu trauma; ·dzimstošs submukozs miomas mezgls

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.